HOME > ACTUEEL > NIEUWS > 1000 mensen uit 51 landen vieren 100 jaar BD

240216 Conferentie Dornach Verhalen Van Over De Wereld

1000 mensen uit 51 landen vieren 100 jaar BD

Van 7 tot 10 februari 2024 kwamen 1000 mensen uit 51 landen vanuit de hele wereld samen in Dornach voor de internationale biodynamische conferentie. Indrukwekkend is het gevoel van verbinding met al die mensen die in hun eigen land op eigen manier aan een mooiere aarde werken. Een impressie door Joke Bloksma.

Sommige jaren trakteer ik mezelf op de BD-landbouwconferentie in het Goetheanum. In Dornach, een dorp net ten zuiden van Bazel. Zo’n jaar was het nu, ook om mee te vieren dat BD-landbouw 100 jaar geleden is begonnen. De reis gaat eerst langs de fabrieken van Monsanto (Bayer) in Bazel en dan naar het wereldtrefpunt van de antroposofie, duidelijker contrast ken ik niet.

Dit jaar was het uitverkocht met 1000 BD-boeren en -boerinnen en mensen die daaromheen werkzaam zijn uit 51 landen. Al die mensen hebben ergens onderdak gevonden en komen ’s morgens langs allerlei kleine paadjes ophoog gestapt naar het Goetheanum. Daar volgt dan een afwisselend programma van lezingen, werkgroepen, kunst doen, rondleidingen, maaltijden. Of om te spijbelen om even rustig te wandelen in de heuvels van de Jura. En veel pauzes voor ontmoetingen. Het is zo bijzonder om te eten aan lange tafels tussen een boerin uit Mexico, een BD-onderwijzer uit India en een oude bekende uit Vlaanderen. Op zo’n moment voel ik me verbonden met al die mensen op aarde die dagelijks aan het werk zijn om iets te realiseren van hun intentie om de landbouw weer levend te maken. Simultaanvertaling via oortjes in 7 talen, dit jaar ook Nederlands, voor het eerst. Samen eten, zingen, dansen, luisteren. Naar woorden zoeken om uit te leggen wat er bijzonder aan BD is, waar vragen liggen, hoe het past in deze tijd. Overal natuurlijke materialen, echtheid, schoonheid. Elke keer dat ik hier ben, verdiept mijn inzicht, begrijp ik de antroposofische achtergrond van BD weer een beetje beter, zie ik het belang van wat ik thuis doe nog sterker en heb ik nieuwe vrienden. Gevoed kwam ik weer thuis.  

Mocht jij jezelf dit ook gunnen: het thema in 2025 is ‘de aarde als levend wezen’, Goetheanum van 5 t/m 8 Februari 2025. 

Meer nieuws