VOEDINGKWALITEIT

Wat is kwaliteit en hoe neem je die waar?

Wat is kwalitatief goede voeding? Hoe neem je de 'vitaliteit of levenskracht' waar die je niet met analyses van inhoudsstoffen kunt meten? Via verschillende beeldvormende methoden wordt hier onderzoek naar gedaan. Ook kun je je oefenen in het zelf waarnemen van levenskrachten.

Kristallisaties

Volgens voedingskwaliteit-onderzoeker Paul Doesburg speelt in voeding vitaliteit of levenskracht een belangrijke rol. "Alles wat leeft bezit een ordenende kracht en deze kracht is bij biodynamische producten het grootst. Voeding is gezond als zij bijdraagt aan je zelfherstellend vermogen." Sinds 20 jaar doet hij onderzoek naar de kwaliteit van voeding en hij is gespecialiseerd in het koperkristallisatie-onderzoek. Hierbij wordt sap van het product dat je wilt onderzoeken gemengd met koperchloride en ingedampt, waardoor een kristalstructuur ontstaat die iets van de productkwaliteit uitdrukt. Uit vele proeven blijkt dat BD-producten – in vergelijking met biologische en gangbare producten – de meest uitgesproken vormen laten ontstaan en die bij veroudering het best vasthouden. De ordenende kracht, die alleen in levende wezens bestaat, is dus het sterkst aanwezig in BD-producten. Meer hierover staat op crystal-lab.nl.

Chroma's en stijgbeelden

Een andere manier om levenskrachten van een product zichtbaar te maken is via chroma's en stijgbeelden. Deze worden gemaakt door de groente (of iets anders wat je wilt onderzoeken) te vermalen en met hulpstoffen in een filter te laten trekken. De resultaten tonen intrigerende verschillen tussen bijvoorbeeld biodynamisch en gangbare melk of rijpe en onrijpe tomaten. Het interpreteren van de beelden is een zoektocht die nog veel onderzoek vergt. Kijk op stijgbeeld.nl.

Levenskrachten waarnemen

Zoals je de fysieke wereld waarneemt met je fysieke zintuigen (ogen, oren) kun je levenskrachten waarnemen vanuit je eigen levenskracht. Dorian Schmidt heeft een methode ontwikkeld om je hierin te oefenen en in Nederland en Vlaanderen is dit opgepakt door de Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten. Lees er meer over op levenskrachten.nl.