WINTER-CONFERENTIES

Voor de Vlaamse winterconferentie op 15-16 mrt 2024 in Widar, kijk HIER

2024 NL | Winterconferentie 100 jaar BD op Warmonderhof, 2 maart 2024

Zon – Aarde – Mens
Biodynamische Landbouw als antwoord op de huidige landbouwcrisis
Thema: De Landbouwcursus van Steiner door-ontwikkelen

Het fundament van de biodynamische landbouw is de Landbouwcursus die Steiner 100 jaar geleden heeft vrijgegeven. Hoe actueel is die nog? Wat vraagt verdere ontwikkeling? Wat is er nodig om de biodynamische landbouw verder te laten (door)groeien?

Wat de biodynamische landbouw onderscheidt van de biologische landbouw is dat er aandacht is voor kosmische en geestelijke krachten. Centraal staat dit jaar de spreuk ‘Van de zon door de aarde voor de mens – moge de mens zon worden voor de aarde’. Deze beschrijft een evolutionair pad van de mens als hoeder van de aarde vanuit een bewuste samenwerking met kosmische krachten.

Aan de hand van de negen thema’s die op bijeenkomsten van de Collegiale Toetsing worden besproken, verkennen we hoe biodynamische landbouw en voeding toekomstbestendig te maken is.

Programma-overzicht

9.15 uur Inloop en informeel samenzijn

9.45 uur Warming Up

10.00 uur Opening bijeenkomst (Jan Wieringa, bestuurslid BD-Vereniging)

10.10 uur Hoe jonge BD-ondernemers anno 2024 de Landbouwcursus ervaren
Vraaggesprek met twee BD-ondernemers: Guus van Imhoff van Urtica De Vijfsprong en Gerlof Pronk van de Naoberhoeve.

10.30 uur Samenwerken met kosmische krachten en geestelijke wezens, hoe doe je dat?
Edith Lammerts van Bueren (vrije onderzoeker, voorheen verbonden aan het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit als buitengewoon hoogleraar Biologische Plantenveredeling en auteur van de recente publicatie ‘Leven met Persephone en de toekomst van de plantenwereld’)

11.10 uur Korte pauze met koffie en thee en opzoeken workshopruimte (koffie en thee in de hand meenemen)

11.30 uur 1e ronde workshops gekoppeld aan zes van de negen thema’s van Collegiale Toetsing

13.00 uur Lunch

13.45  uur 2e ronde workshops met zes van de negen thema's, waarvan drie thema's uit de 1ste workshop-ronde worden herhaald

15.15 Terug naar de zaal

15.30 Focus op de toekomst: Uitdagingen voor een toekomstbestendige BD-landbouw in een turbulente wereld met tegenkrachten.
Interview en interactieve vragenronde met Marieke de Vrij (De Vrije Mare)

16.25 uur Afsluiting

16.30 – 17.00 uur Informeel samenzijn

Het uitgebreide programma met toelichting op de voordrachten en de workshops vind je HIER

Deelnemersbijdrage
Beroepsleden Biodynamische Vereniging: € 25,- (speciaal jubileumtarief)
Overige leden Biodynamische Vereniging: € 40,- (speciaal jubileumtarief)
Niet-leden: € 75,-
Studenten en deelnemers aan BD-Jong: € 25,-

Ter dekking van de kosten stellen we een extra bijdrage op prijs.

Datum: 2 maart 2024 van 9.15 tot 16.30 uur

Locatie: Warmonderhof, Wisentweg 12, 8251 PC Dronten

Aanmelden
Reageer snel, want het aantal plaatsen is beperkt.

Aanmeldingsformulier Winterconferentie Dronten

 

2024 VL | Winterconferentie 100 jaar BD op Widar (B)

Ter ere van 100 jaar biodynamische landbouw is dit een winterconferentie XL, op 15 en 16 maart.

Met workshops en lezingen van onder andere: Jean-Michel Florin (co-leider van de Landbouwsectie van het Goetheanum in Dornach) en Carmencita De Ruyter (Het Juiste Moment, werkagenda voor het land en de tuin).

Komen aan bod:

  • 100 jaar: De roots van biodynamische landbouw in Vlaanderen.
  • Welke biodynamische praktijken leven vandaag in Vlaanderen?
  • Actuele vraagstukken van biodynamische landbouw in Vlaanderen?
  • Workshops:
    • Waarnemen met Jean-Michel Florin.
    • De werkagenda gebruiken met Carmencita De Ruyter

Kijk voor meer info en aanmelden HIER

2023 VL | Winterconferentie bij Widar

‘Biodynamische landbouw en de toekomst van de aarde’ - Op 10 maart vond de jaarlijkse biodynamische winterconferentie plaats bij Widar. Wat later op de winter dan gebruikelijk, maar met een bovengemiddeld aantal deelnemers. Sinds enkele jaren trachten we met de thema’s van de BD-activiteiten aan te sluiten bij het jaarthema van de internationale beweging, en dat was voor deze conferentie niet anders : “Evolutieve Landbouw – Een terugblik als vooruitblik op 100 jaar biodynamische landbouw”.

Tijdens de winterconferentie keken we naar wat ons inspireert, vroeger en nu, en hoe we deze inspiratie meenemen naar de toekomst. Hoe verkrijgen we een realistisch perspectief, een middenweg tussen doemdenken en illusie,  dat hoop kan geven op de toekomst van de landbouw en de aarde?

Lees het verslag van de dag hier. Deze winterconferentie is een samenwerking van Landwijzer en de BD-Vereniging.

2023 NL | Groenboerenconferentie 'Hoe dan wel?'

Op zaterdag 4 februari 2023 organiseerden de initiatiefnemers van het Groenboerenplan de conferentie 'Hoe dan wel?' waar mensen vanuit allerlei achtergronden bij elkaar komen die samen willen bouwen aan de landbouw van de toekomst. De BD-Vereniging deed mee aan de organisatie en en heeft daarom niet haar eigen jaarlijkse Winterconferentie georganiseerd. Lees het verslag HIER.

2022 NL | Winterconferentie Dronten:
Kwaliteit van biodynamiek voor aarde en mens

‘Ons aller gezondheid begint bij een levende bodem’, zei Demeter directeur Bert van Ruitenbeek tijdens de Winterconferentie van de BD-Vereniging op 26 februari 2022 op Warmonderhof. Hij riep op tot een brede samenwerking met verwante organisaties. Edith Lammerts van Bueren ging de diepte in met haar verhaal over hoe biodynamische voeding de ontwikkeling van mens en aarde naar de toekomst toe ondersteunt.

De BD-Vereniging bouwde met haar winterconferentie voort op het thema van de internationale BD-conferentie begin februari: ‘Kwaliteit van biodynamiek voor aarde en mens’. Ruim 100 BD-fans luisterden naar de voordrachten van Edith en Bert, zongen mee (onder andere met het vroegere lijflied van de BD-Vereniging ‘De aarde zal weer vruchtbaar zijn’) en bezochten de negen workshops.

Eilandjes van hoop
BD-bedrijven zijn ‘kleine eilandjes van hoop’, aldus Bert van Ruitenbeek. We zijn een kleine beweging, maar we kunnen anderen inspireren en een vliegwiel vormen voor echte systeemverandering. Daartoe moeten we samenwerken met andere mensen die onze waarden en zorgen delen. In 13 filmfragmenten liet Bert opiniemakers aan het woord, zoals voedingshoogleraar Jaap Seidell (‘ons huidige voedselsysteem is ziekmakend’), neuroloog Bas Bloem (‘er is een directe link tussen bestrijdingsmiddelen en Parkinson’) en Michael Pollan (‘McDonalds wil lange frietjes, kiest dus voor een langwerpige aardappel, maar die is zo gevoelig dat extreem gifgebruik nodig is’). Samen met anderen kunnen we bouwen aan een meer inclusieve, eigentijdse beweging.

‘Sla-eigen’ karakter
Edith Lammerts van Bueren ging in op de vraag hoe we tot ‘menswaardige voeding’ komen, die mensen ondersteunt bij de integratie van denken, voelen en willen. En welke rol BD-voeding en de BD-preparaten hierbij spelen. Uit haar onderzoek bleek dat preparaatgebruik bij sla ertoe leidde dat de gewasontwikkeling een meer ‘sla-eigen’ karakter vertoonde en dat die sla veel beter in staat was gezond tot bloei te komen. Deze eigenheid voedt ons.

Lees hier het uitgebreide verslag: Winterconferentie 2022 Kwaliteit