BIODYNAMISCHE VOEDING

Mensen zijn geen machines die een brandstof nodig hebben om te functioneren. Een mens lééft. En heeft dus voeding nodig die dit leven ondersteunt en sterkt. De biodynamische boer produceert - met een levende bodem als basis - levenskrachtige voeding. Een kok kan, vanuit biodynamische inzichten, het werk van de boer voortzetten in de keuken en een maaltijd bereiden die voedzaam is voor lichaam, ziel en geest. 

Visie op voeding

Voeding is meer dan een optelsom van eiwitten, vetten, zetmeel, vitamines en mineralen. Levensmiddelen bevatten levenskracht. Wortels dragen het verhaal in zich van de bodem waar ze zijn gegroeid, van de andere gewassen op de boerderij zonder welke de teelt van wortels niet mogelijk zou zijn, van de mensen die het wortelras hebben ontwikkeld. Melk draagt het verhaal in zich van de koe en haar kudde, van de vruchtbare akkers die zij met haar mest heeft gegenereerd, van de vogels die insecten uit haar koeienvlaaien hebben gepikt, van de bijen die de bloemen in haar wei hebben bezocht. Als we eten en drinken, ontmoeten we deze verhalen, we verteren ze, ze voeden ons. LEES VERDER

Voedingskwaliteit

Wat is kwalitatief goede voeding? Hoe neem je die kwaliteit waar? En hoe voedt die ons? Volgens voedingskwaliteit-onderzoeker Paul Doesburg speelt hierbij de vitaliteit of levenskracht een belangrijke rol. "Alles wat leeft bezit een ordenende kracht en deze kracht is bij biodynamische producten het grootst. Voeding is gezond als zij bijdraagt aan je zelfherstellend vermogen." Sinds 20 jaar doet hij onderzoek naar de kwaliteit van voeding en hij is gespecialiseerd in het koperkristallisatie-onderzoek, een onderzoeksmethode waarbij kristalstructuren iets vertellen over de productkwaliteit. Ook andere beeldvormende methoden zijn ontwikkeld om meer zicht te krijgen op de innerlijke kwaliteit van producten. LEES VERDER

Biodynamisch koken

Voor natuurvoedingskundige en kok Ilse van den Bosch, die voor de BD-Vereniging de Biodynamische Diners organiseert, is het vanzelfsprekend dat je als biodynamisch kok het werk van de boer voortzet in de keuken: waar de boer voor het bodemleven zorgt, zorgt de kok voor de darmflora. De boer werkt met vruchtwisseling op het land (ieder jaar een ander gewas op hetzelfde stuk grond), de kok zorgt voor afwisseling van wortel-, blad- en vruchtgroenten in de maaltijd. LEES VERDER