HOME > ACTUEEL > NIEUWS > Trouw verdwaalt in eierdoolhof

250425 Demeter Eieren

Trouw verdwaalt in eierdoolhof

‘Keuzegids met oog voor mens, klimaat en kip’, belooft de voorpagina van Trouw op Paaszaterdag. Bijna anderhalve pagina is gereserveerd om ons door ‘het eierdoolhof te gidsen’. Maar de verslaggever lijkt een paar afslagen te hebben gemist in haar doolhof, vooral waar ze beweert dat het voor de kippen nauwelijks uitmaakt welk ei je koopt, omdat ze vanwege de ophokplicht toch allemaal binnen zitten. Maar in de stallen zijn wel degelijk zeer grote verschillen. Door hier niets over te zeggen is het artikel ronduit misleidend, want het suggereert dat je net zo goed het goedkoopste ei kunt kopen, vindt Ellen Winkel. Zij schreef, op persoonlijke titel, een brief aan de Trouw Ombudsman.

Waar 9 scharrelkippen een vierkante meter moeten delen, lopen in de biologische stal 6, en in de biodynamische stal 5 kippen per m2. Bovendien mogen bio- en-BD kippen hun hele snavel houden en wordt die dus niet afgevijld of afgebrand. Ook hebben bio- en BD-kippen stokken in de stal om ’s nachts ‘op stok te kunnen gaan’.

Biodynamische kippen (met Demeter keurmerk) hebben nog meer extra’s: er lopen 2 hanen per 100 kippen die de pikorde in de gaten houden en dus voor meer rust in de stal zorgen. In de stal is ruimte waar kippen een zandbad kunnen nemen. De grootte van de koppels is begrensd. En de biodynamische pluimveesector heeft het door samenwerking voor elkaar gekregen dat er geen eendagskuikens meer worden gedood; dit zijn de broertjes van de legkippen. Deze worden opgefokt voor vlees en als broederhaan-vlees op de markt gebracht.

Als Trouw in haar ‘keuze-gids’ het kipvriendelijkste alternatief weglaat, is dat journalistiek gezien een misser, die verdient te worden rechtgezet. En dan zou een iets kritischer noot als het gaat om mens en klimaat ook welkom zijn. Want als PFAS zich ophopen in de eidooier, hoe zit dat dan met de bestrijdingsmiddelen op het kippenvoer, en met medicijnen die in intensievere houderijsystemen meer gebruikt worden? En het risico op zoönoses en pandemieën die verbonden zijn aan intensieve houderijsystemen (virologen waarschuwen daarvoor) zou ook mee moeten tellen als het gaat om wat gezond is voor de mens! En vergelijk je de CO2-uitstoot alleen in de stalperiode? Of tel je ook mee hoe het voer is geproduceerd en getransporteerd?

Meer nieuws