Afgerond 2024
SEED MATTERS – congres met Vandana Shiva
De wereldberoemde activiste Vandana Shiva vertelt tijdens het congres SEED MATTERS, op 1 juni in Antropia in Driebergen, over de strijd die zij al decennia lang voert tegen de overheersende krachten van de zaadgoed-multinationals.
“We receive our seeds from nature and our ancestors. We have a duty to save and share them, and hand them over to future generations in their richness, integrity, and diversity.”
Vandana Shiva
Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?
Tijdens het SEED MATTERS congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.
Maar naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? Wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken? En welke modellen zijn mogelijk om voedselsoevereiniteit te behouden?
Speciale gastspreker is de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘Gardens of Hope’, met talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?
Mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische en agro-ecologische landbouw.
Seed Matters!
Locatie: Antropia, Hoofdstraat 8, Driebergen; gelegen naast station Driebergen Zeist.
Tijd: 9.30 – 15.45
Kaarten: 40 euro incl. biologische lunch
Aanmelden: via formulier onderaan deze pagina
Programma
9.30 inloop met koffie/thee
10.00 Opening dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter
10.10 – 10.40 Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de UvA. Onze landbouw moet radicaal veranderen. Wat kan technologische of holistische plantenveredeling ons opleveren? Overdenkingen van een plantenbiotechnoloog met een warm hart voor biodynamische landbouw.
10.40 – 11.35 Dr. Vandana Shiva vertelt over haar strijd tegen de agrochemische landbouw in India. Wat zijn haar lessons learned? En kan haar ‘Navdanya’ project ook een inspiratie vormen voor ons land?
11.35- 11.45 Korte pauze
11.45 -12.30 Inleidingen op thema’s workshops
Politiek en lobby
Marian Blom (Bionext / IFOAM) Wat gebeurt er in Brussel en Den Haag? Over patenten, etikettering en een gentechvrije bio-sector.
Peter Oldenkamp, directeur R&D coöperatie Agrico. Visie Agrico op NGT’s (Nieuwe Genomische technieken)
De sector
Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische veredeling en Theo Boon, Odin. Hoe pakken we het probleem bij de wortel aan? Een project vanuit het fonds New definitions (IONA, Claudy Jongstra, Odin) als voorbeeld van kansrijke ontwikkelings-programma’s voor biologisch zaadgoed.
De praktijk (1)
Witlofteler Leen Jan Reedijk van Nieuw Bonaventura en Greet Lambrecht van de Vlaamse boerderij Akelei. Over de kansen die zaadvaste rassen bieden in de ontwikkeling van een bedrijfsinidividualiteit.
De praktijk (2)
Jos Jeuken van de biodynamische boerderij GAOS en ervaringsdeskundige René Groenen vertellen met tal van praktische tips over hoe je kunt leren werken met zaadvaste rassen.
12.30 -13.30 biologische lunch
13.15- 14.15 Groepsgesprekken over de thema’s van en met de inleiders.
Verder zijn er enkele marktpresentaties en geeft Edwin Nuijten, biologisch veredelaar, bestuurslid bij Stichting Zaadgoed en ECO-PB (European Consortium for Organic Plant Breeding) een Engelstalige workshop over het bouwen van netwerken.
14.15- 15.15 Zaalgesprek met Vandana Shiva
Vandana Shiva 2 juni in Dronten
Voor iedereen die Vandana Shiva wil ontmoeten en niet direct betrokken is bij de landbouw en zaadgoed is er op zondagmiddag 2 juni naar De Meerpaal in Dronten ook een inspirerend programma met in de middag film en discussie met Vandana Shiva over actuele maatschappelijke vraagstukken als biodiversiteit, gentech, monopolisering, kolonialisme en gender-issues. Onderwerpen die haar al jaren motiveren om wereldwijd de barricades op de te gaan. De voertaal is deze middag Engels. Voor meer info en kaarten a 12.50 HIER
Meer informatie:
voor bijeenkomst op 1 juni: bert@stichtingdemeter.nl
voor bijeenkomst 2 juni: communicatie@odin.nl
Beide evenementen zijn mede mogelijk gemaakt door:
Hoofdsponsor:
NaNa Bio
Overige sponsoren:
BD Totaal
De Bolster
Bonaventura
Biodynamische Vereniging
Herenboeren Nederland
New Definitions
Stichting Demeter
Foodcoop Odin
Meer projecten
Winterrogge project op scholen
In de herfst van 2023 is het ‘Winterroggeproject’ van de Biodynamische Vereniging van start gegaan, zodat biodynamische landbouw zichtbaar wordt in vrijescholen. Veel scholen hebben een eigen schooltuin waar ze biodynamisch tuinieren of ze bezoeken met klassen biodynamische bedrijven in de omgeving om mee te werken op het land of met de dieren. Vanuit het…
Toekomstbestendige werk- en denkwijzen
Verbeeldend Verbinden Albert de Vries en Geert-Jan van der Burgt hebben een verkennend onderzoek uitgevoerd naar hoe biodynamische boeren denken en werken. In deze tijd waar het zo nodig is om de omslag te maken naar een duurzame landbouw, heeft de biodynamische landbouw veel te bieden. Tot nu toe zijn boeren vooral bevraagd op hun…
Diermonologen
Diermonologen geven dieren een stem. Ze vinden plaats op biodynamische boerderijen en iedereen mag er aan meedoen. Deelnemers nemen plaats in de stal of in het weiland, op ooghoogte van de dieren, bijvoorbeeld op strobalen, zodat ze goed contact met hen kunnen maken. Eerst volgt een oefening om dit contact te versterken. Vervolgens draagt de…
Reclaim the Seeds
Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische doe-workshops. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het…
Werkplaatsen Kringlooplandbouw
De Biodynamische Vereniging heeft samen met Land&Co en Louis Bolk Instituut een plan gemaakt voor een ‘Spoedcursus Kringlooplandbouw op biodynamische bedrijven’. Biodynamische boeren zijn immers al 99 jaar dag in dag uit bezig met het sluiten van de kringlopen. De subsidieaanvraag hiervoor is goedgekeurd, aangevraagd bij de rijksoverheid voor ‘kennisdelen over kringlooplandbouw’. Een mooie erkenning…
Reizende Landbouwcursus
Aanstormende jonge biodynamische boeren en de Landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging organiseren werk-weekenden op boerderijen. Zo waren ze in 2022 in mei bij de Remeker-kaas boerderij en in oktober bij De Beersche Hoeve. Handen uit de mouwen en onderwijl geïnspireerd worden door de verhalen van de boer, de Landbouwcursus van Rudolf Steiner en de uitwisseling…
Winterstudiedag met Martin von Mackensen
Op uitnodiging van de Biodynamische Vereniging en Warmonderhof heeft Martin von Mackensen op 15 december 2022 een studiedag en Avondklas verzorgd op Warmonderhof. Martin werkt als boer en docent op Dottenfelderhof bij Frankfurt, een zeer divers biodynamisch bedrijf met een landbouwschool, en hij heeft de gave zijn met veel passie en diepgang te kunnen vertellen….
Biodynamische Diners
Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven. Dat kan bij de Biodynamische Diners, die worden gecombineerd met een rondleiding op de boerderij. In 2023 doen ongeveer tien boerderijen mee. In mei 2022 zijn de diners van start gegaan bij vier boerderijen. Alle zeven diners waren met…
Avondklassen Warmonderhof
Hoe ontwikkel je meer bewustzijn rond antroposofie en biodynamische landbouw? En stimuleer je het opdoen en delen van kennis en ervaring hiermee? Op de Warmonderhof in Dronten wordt zes maal per jaar een dynamische ontmoetingsplek georganiseerd voor boeren, burgers en studenten in de vorm van avondklassen. Momenten van thematische verdieping, inspiratie en ontmoeting op het…
Onderzoek naar de koers van de BD-beweging
‘Op welke wijze kan de BD-beweging optimaal bijdragen aan de ontwikkeling van de biologische en biodynamische landbouw in Nederland?’, was de vraag die het bestuur van de BD-Vereniging meegaf aan consultant Thijs Schiphorst. In de loop van 2022 hield hij dertig interviews met mensen uit de bio- en BD-branche. De belangrijkste conclusies die hij trekt…
Boek: Naar een duurzame landbouw in 2040
“Een systeem waar meer energie in gaat dan eruit komt, komt uiteindelijk tot stilstand”, concludeert Meino Smit op basis van zijn promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. In zijn boek Naar een duurzame landbouw in 2040 heeft hij zijn promotieonderzoek bewerkt en geactualiseerd voor een breder publiek. Hij laat zien dat het huidige energie slurpende landbouwsysteem onhoudbaar…
Ahimsa – kunstwerk en podcasts
‘Ahimsa de rustende koe’ is een mooi en indrukwekkend kunstwerk, gemaakt door Jantien Mook. De enorme stalen sculptuur heeft een rondreis gemaakt langs allerlei plekken, zoals de Fruittuin van West en Urtica de Vijfsprong (zie foto), waarbij allerlei verdiepende activiteiten en discussies plaatsvonden over de landbouw en de rol van de koe. Het kunstproject kwam…
Boeren voor Boeren
Boeren voor Boeren Ervaren boeren zijn vaak wandelende encyclopedieën van ervaringskennis. De Biodynamisch Vereniging helpt deze kennis ontsluiten door jonge boeren in de gelegenheid te stellen één op één vragen te stellen over vraagstukken die spelen in het eigen bedrijf. LEES MEER Gestart in 2021
BD&Demeter Themadag over klimaat
Op 27 november 2021 organiseerden Stichting Demeter, BD-Vereniging en Aeres Warmonderhof een congres met als thema ‘Ademen met de klimaatcrisis’. Sprekers waren onder andere Klarien Klingen van Toekomstboeren “Wij werken met oplossingen voor het klimaat”, en Extinction Rebellion activiste Roos Saat. Zij riep het publiek in de zaal op tot actie: “Laat iedereen zien dat…
Boek: De opdracht een goed rentmeester te zijn
Onderzoeker Henk Pruntel heeft het verhaal van de biodynamische tuinder Jan Jonkman opgetekend. Deze West-Friese tuinder startte in 1986, samen met vrouw en kinderen, als één van de eerste een biodynamisch tuinbouwbedrijf aan de Bronsweg in Lelystad. Pruntel beschrijft hoe met de komst van gelijkgezinden aan de noordelijke stadsrand een biodynamisch centrum ontstond en hoe…
Project Collegiale Keten
Hoe vorm je op een duurzame manier een voedselketen? Een keten niet alleen gebaseerd op economische, maar ook sociale en ecologische principes, waarbij het belang van het geheel de drijvende kracht is achter de individuele ontwikkeling. In het kader van het project Collegiale Keten hebben Marion Schoenmakers en Caro van Roon in de afgelopen drie…
BD-beroepsontwikkeling
Sinds 2006 verzorgt de Biodynamische Vereniging intervisie, uitwisseling en coaching via de BD-beroepsontwikkeling. Dankzij de uitwisseling met collega’s zetten boeren stappen in hun persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van hun bedrijf én de ontwikkeling van de biodynamische landbouw in zijn geheel. De Vereniging traint ongeveer 25 coaches die tussen de 15 en 20 intervisie- en themagroepen begeleiden…
Winterconferentie: De Aarde als levend wezen 16 januari 2025
Onderzoek onder BD-boeren: ‘Niets doen’ is een kwaliteit 13 januari 2025
VEERKRACHT 16 december 2024
Congres: BD beter voor bodem, klimaat en voedingswaarde 22 november 2024
Groene groei veestapel in plaats van generieke krimp 5 november 2024