JAARDAG
Jaardag 2025
De Jaardag van de Biodynamische Vereniging en BD Grondbeheer vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 mei bij Biobrass/Boerz in Zeewolde. Zet de datum vast in je agenda. Nadere info volgt.
Jaardag 2024
Op 8 juni organiseerden de Biodynamische Vereniging en BD Grondbeheer samen hun Jaardag op de Hooge Kamp in Beemte Broekland.
In de ochtend vond de Jaarvergadering van de Biodynamische Vereniging plaats, Zo'n 30 mensen spraken mee over het beleid van het bestuur. Zittend op strobalen met uitzicht op de tuin van de Hooge Kamp. Onderwerpen die aan de orde waren, zijn: welke wensen leden hebben voor de toekomst, het (financieel) jaarverslag over 2023, projecten waarbij de BD-vereniging betrokken is en BD-beroepsontwikkeling. Tijdens de jaarvergadering is afscheid genomen van Ineke Lutters, die ruim 3 jaar als secretaris actief was. En is Astrid van Zon formeel als voorzitter benoemd en Inno Kock als de nieuwe penningmeester. HIER stellen zij zich voor. Lees de notulen HIER .
In de middag waren er rondleidingen door tuinder Reni van der Wal en door de tuinders die het bedrijf 44 jaar geleden opstartten (Reggy en Dianne Waleson). Verder vertelde BD Grondbeheer over actuele ontwikkelingen en vertelde Hans Vlottes over de 50 nestkasten die hij op de Hooge Kamp had opgehangen.
Jaardag 2023 bij Boerderij Veld en Beek
Het was een zeer warme en ook heel bruisende biodynamische dag. De Jaardag van BD GRONDBEHEER en de Biodynamische Vereniging vond zaterdag 10 juni 2023 plaats op de met bos en houtwallen omzoomde boerderij Veld en Beek in Doorwerth, met eerst de Jaarvergadering van de Biodynamische Vereniging, vervolgens een bijeenkomst voor investeerders van (de mede door Grondbeheer geïnitieerde) STICHTING AARDPEER en ’s middags een rondgang langs vijf plekken op de boerderij, waar de ondernemers hun verhaal vertelden.
Lees het verslag van de Jaardag HIER.
Jaardag 2022
Zorgen voor elkaar en zorgen voor de aarde
“Ik laat nu bij het oogsten altijd wat uien, sla en kolen staan zodat ze tot bloei komen en hun eigenheid kunnen laten zien”, zegt tuinder Herbert Wennekes. Bij de Jaardag van BD-Vereniging en BD Grondbeheer op 18 juni 2022 vertellen de mensen van Urtica De Vijfsprong over hoe ze samen aan de ‘telos’ werken, ofwel de eigen geaardheid, de intrinsieke waarde, de natuurlijkheid. Deze zoektocht is een uitwerking van de publicatie Respect voor wat wij eten door wetenschappers Paul Struik, Arie Bos, Jan Diek van Mansvelt, Diederik Sprangers en Kees Zoeteman, lichtte Astrid van Zon (eindverantwoordelijke op Urtica de Vijfsprong) toe aan de 120 bezoekers van de Jaardag.
Tuinder Herbert vertelt dat de bloeiende uien, slakroppen, raapstelen, etc niet alleen mooi zijn voor de plant, die tot expressie kan komen, maar ook mooi voor de consumenten die in deze tuin zelf komen oogsten: zij hebben nog nooit een bloeiende krop sla gezien! Over de rode kool hebben ze in hun tuindersgroep veel gesproken. “De koolbladeren vormen zo’n stevig geheel dat daar geen bloemstengel doorheen kan groeien. Wil je de kool laten bloeien, dan moet je een incisie maken in de krop; je moet hem insnijden. Dat doet ons denken aan de dikbilkoeien. Die zijn zo gefokt dat ze niet meer natuurlijk kunnen bevallen. Er moet een incisie gemaakt worden; een keizersnee.”
De zoektocht naar de telos leverde in alle takken van zorgboerderij Urtica de Vijfsprong pareltjes op. Veehouder Guus vertelde over het eigen karakter dat koeien laten zien als ze hoorns hebben. Bloementeler Brigitta was heel blij dat ze de ruimte had gekregen haar eigen initiatief te nemen, namelijk met bloementeelt starten. Zo toverde zij de rommelverzamelplek van het bedrijf om tot een bloeiende oase.
Op de middag van de Jaardag wandelden de bezoekers in zes groepen langs zes mensen met zo’n inspirerend verhaal. ‘s Ochtends hield de BD-Vereniging haar Jaardag , waar werd teruggekeken naar het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar de toekomst. Veel ideeën werden ingebracht om in de toekomst meer zichtbaar te zijn naar buiten toe.