20 april 2023
Odin in Dialoog … over gentechnieken
VOL – aanmelden is niet meer mogelijk | Bedreigen nieuwe gentechnieken onze biologische boodschappen? De Europese Commissie bereidt op dit moment een herziening voor van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken die er mogelijk toe leidt dat een relatief nieuwe techniek als CRISPR-Cas ook in de biologische landbouw ongemerkt zijn intrede kan doen. Hierover organiseert Odin een avond in het Beauforthuis in Austerlitz met onder andere Edith Lammerts van Bueren (Emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling), Michel Haring (Plantenfysioloog en directeur van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) aan de UvA. Gebruikt onder andere CRISPR-Cas in plantenonderzoek) en Joris Kollewijn (biodynamisch tuinder De Lepelaar). Bekijk het hele programma HIER op de website van Odin.
CRISPR-CAS denk je nu misschien, nooit van gehoord. Dat kan maar zo. Deze vrij nieuwe vorm van genetische modificatie is een knippen-plakken-techniek waarmee je heel precies DNA kunt aanpassen met de belofte droogte-, ziekte- en plaag-tolerante gewassen te maken die voedselzekerheid bieden voor de hele wereld.
Als in juni besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder de GMO-technieken te scharen, dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met CRISPR-Cas geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is. Daardoor komen deze GMO-producten onzichtbaar in de normale productie- en voedselketen terecht. En dan verdwijnt dus de keuzevrijheid voor consument én de biologische sector. GMO-technieken zijn immers niet toegestaan in biologische producten.
Zembla wijdt in de televisie-uitzending van 13 april aandacht aan dit onderwerp. Een mooie warming-up.
Dialoog over CRISPR-Cas
Als we ingaan op wat CRISPR-Cas is en de verschillende kanten ervan belichten, kunnen we dan gezamenlijk een mening vormen over dit onderwerp? Wat zijn de voors en tegens? Wat vinden we van ‘verknipte’ groenten? Kom naar onze bijeenkomst, laat je dieper informeren en praat mee!
Sprekers:
- Prof.dr.ir. Edith Lammerts van Bueren
Emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling Wageningen University en Louis Bolk instituut. Voorzitter Bio Acadamy. Leidde onder andere veel bio-veredelingsprojecten.
- Prof. dr. Michel Haring
Plantenfysioloog en directeur van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) aan de Universiteit van Amsterdam. Gebruikt onder andere CRISPR-Cas in plantenonderzoek
- Dr. Michelle Habets
Senior onderzoeker Rathenau-instituut. Houdt zich onder andere bezig met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van biotechnologie in de landbouw.
- Joris Kollewijn
Mede-eigenaar van het ruim 50 jaar oude biodynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar. Is met de teelt van meer dan 45 soorten groenten een grootverbruiker van zaadgoed.
- Directielid Odin
Eindverantwoordelijk voor de assortimentskeuzes en daarmee voor de dagelijkse boodschappen van leden / klanten van Odin
Moderator: Marjolein Keuning
Zangeres, actrice en presentatrice met een passie voor natuur, bodem en eigen groenten telen. Ze volgde een opleiding aan de biodynamische land- en tuinbouwschool Warmonderhof.
Programma:
- Welkom, waarom organiseren we deze bijeenkomst eigenlijk?
- Wat is CRISPR-Cas?
- Sprekers over CRISPR-Cas:
– over de techniek
– de voors- en tegens
– wat betekent het voor de boer
– wat betekent het voor de consument
- In dialoog met het panel – hoe nu verder?
- Conclusie/afsluiting
Meer evenementen
Nu in NL: jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken
Nu ook in Nederland: Kok en docent Peter Vandermeersch organiseert een ‘Verdiepende jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken’. Tot nu toe vond deze alleen plaats in Vlaanderen. Maar dit jaar zal hij voor het eerst ook in Nederland plaatsvinden, in Zeist, op 12 zaterdagen vanaf 7 september 2024 tot en met 30 augustus 2025. De…
Film Food Fest
Food.Film.Fest. is terug, van 10 november t/m 10 december, met meer dan 250 vertoningen verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, met verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek. Met onder andere Onder het maaiveld, The seeds of Vandana Shiva, Vogels kun je niet melken, Bomen op mijn land,…
Pop up Biodyneren Graasboerderij in Sondel
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert De Slotplaats een ander thema diner, op een verrassende locatie. Bij telers en makers waar zij producten afnemen en die zij een warm hart toedragen of bedrijven die voor hen een inspiratiebron zijn. Op 28 november bereiden ze een ‘pop-up-diner’ bij de Graasboerderij in Sondel, een biodynamische boerderij…
Inspiratie-bijeenkomsten Naoberhoeve
Biodynamische zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten organiseert regelmatig Inspiratiebijeenkomsten. Iedereen is welkom! Het thema van de bijeenkomsten is “eigendom”. De drie bijeenkomsten worden gehouden door sprekers, die ieder vanuit hun eigeninvalshoek en achtergrond het thema zullen benaderen. De derde bijeenkomst is op donderdag 28 november om 20.00 uur; spreken 𝗗𝗮𝗺𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗠𝗮𝘁𝘁𝗵𝗶𝗷𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗝𝗮𝗰 𝗛𝗶𝗲𝗹𝗲𝗺𝗮; met…
Themadag Microbioom op Warmonderhof in Dronten
Het verband tussen jouw spijsvertering en de kwaliteit van bodem en gewas DRONTEN – Een must voor professionals in landbouw en voedselverwerking, maar ook voor horeca, leefstijlcoaches en bewuste consumenten. De gezondheid van je darmen hangt nauw samen met de bodem. Op de themadag Microbioom gaat Peter Voshol dieper in op de relatie tussen gezondheid,…
Agro-ecologie voor de tuinderij
Sinds 2019 start er elk jaar een cursus Agro-Ecologie op biologische tuinderij ‘de Ommuurde Tuin’. Het is een cursus voor de praktijk. Tijdens tien dagen verspreid over vijf maanden krijg je volop theorie en praktijk, aangeboden door mensen die zelf ook biologisch tuinder zijn: door en voor de praktijk dus. De cursus is speciaal bedoeld…
Biodyneren op de Eemstuin in Uithuizermeeden
Op 30 november is er Biodyneren in Het Huis voor de Aarde op de Eemstuin in Uithuizermeeden. Een overzicht van alle biodynamische diners vind je hier. Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven; dat is Biodyneren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer…
Ritmes en Rituelen in Agri-Cultuur – online cursus
De Landbouwsectie in het Goetheanum organiseert een online-cursus : hoe kijk je met biodynamische blik door het jaar heen naar de natuurlijke ritmes die het landbouwleven beïnvloeden? Hoe helpen rituelen ons om in contact te komen met de natuur? Welke veranderingen, welke sfeer, welke bijzonderheden kenmerken elke tijd van het jaar? Hoe ontwikkelt de plantenwereld…
The Nature of nature: Een avond met Vandana Shiva
Wil jij een hele avond luisteren naar de inzichten van één van de meest invloedrijke activisten van deze tijd? Op woensdag 11 december komt niemand minder dan Vandana Shiva naar de RAI Amsterdam voor een bijzondere editie van That’s the Spirit Talk XXL! Iemand die het in haar eentje durft op te nemen tegen…
Avondklas bijenhouden van imker Warmonderhof
DRONTEN – Wat gebeurt er in de bijenkas? Wat komt er kijken bij het houden van bijen? En hoe doe je dat biodynamisch? Kom luisteren naar Warmonderhof-imker Jan Saal op donderdag 12 december om 19.30 uur tijdens de Avondklas op Warmonderhof in Dronten. Aanmelden is noodzakelijk. Je kunt vooraf ook mee-eten. Meld je nu aan! …
Themadag Composteren en fermenteren van reststromen
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het benutten van organische reststromen DRONTEN – Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Composteren en fermenteren zijn interessante methoden om organische reststromen te benutten. Leer er alles over tijdens de themadag Composteren en fermenteren van reststromen, vrijdag 17 januari op…
Intense Imkerdag
Wat is het verschil tussen regulier en BD-imkeren? Welke bijzondere band bestaat er tussen de aarde, de mens en de bijen? In één dag geeft docent Jos Willemse je een idee van de belangrijkste kenmerken van de BD-imkerpraktijk en de daarbij behorende achtergronden. Deze dag is bedoeld voor imkers (in wording) die interesse hebben in…
Boerentroonrede – Aftrap Winter Webinars
Op 23 januari om 19 uur vindt de de traditionele Boerentroonrede online plaats, georganiseerd door Stichting Demeter en BioAcademy. Deze troonrede (wie deze uitspreekt wordt later bekend gemaakt) vormt de aftrap van een serie winter-webinars, georganiseerd door de Bio-Academy en haar partners. Partners kunnen zich nu aanmelden om workshops, webinars, ed aan te bieden. Kijk…
BD Moestuinieren
Biodynamische landbouw, inclusief tuinieren, gaat uit van natuurlijk kringlopen. In deze 6-daagse moestuincursus leer je van praktijkgerichte docenten hoe een duurzame kringloop in jouw tuin kan werken en hoe je dit zelf tot stand kan brengen, zodat je in staat bent om op eigen bodem je BD-groenten en -fruit te telen. Data: 25/1, 8/2, 22/2,…
Boerenlandbouwconferentie
Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. Deze wordt georganiseerd vanuit de Federatie van Agro-ecologische Boeren, een samenwerking van Biovegan, Biodynamische Vereniging, Biotuinders, CSA netwerk en Toekomstboeren. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door…
Internationale BD conferentie 2025: De Aarde als levend wezen
Op de volgende Landbouwconferentie van 5 tot 8 februari 2025 in Dornach willen we naar de toekomst kijken met als thema ‘De Aarde als levend wezen’. Na 100 jaar biodynamisch keken we in 2023 terug op wat er bereikt is en namen we in 2024 de inhoud van de Landbouwcursus onder de loep. In 2025…
Doorschakelcursus biodynamisch voor boeren en tuinders die dit willen onderzoeken
Een stap verder dan biologisch? DRONTEN – Ben jij een biologische boer of tuinder en wil jij weten of biologisch-dynamisch past bij jou en bij jouw bedrijf? Tijdens de vierdaagse training Doorschakelen naar Demeter maak je kennis met de achtergronden en de praktijk van de biodynamische land- en tuinbouw. Naast de trainingsmomenten op Warmonderhof in…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Warmonderhof
SAVE THE DATE: de winterconferentie van de Biodynamische Vereniging op Warmonderhof in Dronten vindt plaats op 15 februari. Het thema is ‘De Aarde als levend wezen’, met als ondertitel ‘Hoe gaan we met de biodynamische landbouw de toekomst in?’ We sluiten daarmee aan bij het thema van de internationale conferentie in Dornach, die van 5…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Widar
De BD winterconferentie is een samenkomst over biodynamische landbouw die jaarlijks in februari/maart wordt georganiseerd in Vlaanderen. We raken elk jaar een ander thema binnen de landbouw aan, en diepen het thema samen uit. Het thema van dit jaar is hetzelfde als dat van de jaarlijkse internationale biodynamische conferentie (in Dornach), namelijk “de Aarde als…
Nu in NL: jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken
Nu ook in Nederland: Kok en docent Peter Vandermeersch organiseert een ‘Verdiepende jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken’. Tot nu toe vond deze alleen plaats in Vlaanderen. Maar dit jaar zal hij voor het eerst ook in Nederland plaatsvinden, in Zeist, op 12 zaterdagen vanaf 7 september 2024 tot en met 30 augustus 2025. De…
Film Food Fest
Food.Film.Fest. is terug, van 10 november t/m 10 december, met meer dan 250 vertoningen verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, met verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek. Met onder andere Onder het maaiveld, The seeds of Vandana Shiva, Vogels kun je niet melken, Bomen op mijn land,…
Pop up Biodyneren Graasboerderij in Sondel
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert De Slotplaats een ander thema diner, op een verrassende locatie. Bij telers en makers waar zij producten afnemen en die zij een warm hart toedragen of bedrijven die voor hen een inspiratiebron zijn. Op 28 november bereiden ze een ‘pop-up-diner’ bij de Graasboerderij in Sondel, een biodynamische boerderij…
Inspiratie-bijeenkomsten Naoberhoeve
Biodynamische zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten organiseert regelmatig Inspiratiebijeenkomsten. Iedereen is welkom! Het thema van de bijeenkomsten is “eigendom”. De drie bijeenkomsten worden gehouden door sprekers, die ieder vanuit hun eigeninvalshoek en achtergrond het thema zullen benaderen. De derde bijeenkomst is op donderdag 28 november om 20.00 uur; spreken 𝗗𝗮𝗺𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗠𝗮𝘁𝘁𝗵𝗶𝗷𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗝𝗮𝗰 𝗛𝗶𝗲𝗹𝗲𝗺𝗮; met…
Themadag Microbioom op Warmonderhof in Dronten
Het verband tussen jouw spijsvertering en de kwaliteit van bodem en gewas DRONTEN – Een must voor professionals in landbouw en voedselverwerking, maar ook voor horeca, leefstijlcoaches en bewuste consumenten. De gezondheid van je darmen hangt nauw samen met de bodem. Op de themadag Microbioom gaat Peter Voshol dieper in op de relatie tussen gezondheid,…
Agro-ecologie voor de tuinderij
Sinds 2019 start er elk jaar een cursus Agro-Ecologie op biologische tuinderij ‘de Ommuurde Tuin’. Het is een cursus voor de praktijk. Tijdens tien dagen verspreid over vijf maanden krijg je volop theorie en praktijk, aangeboden door mensen die zelf ook biologisch tuinder zijn: door en voor de praktijk dus. De cursus is speciaal bedoeld…
Biodyneren op de Eemstuin in Uithuizermeeden
Op 30 november is er Biodyneren in Het Huis voor de Aarde op de Eemstuin in Uithuizermeeden. Een overzicht van alle biodynamische diners vind je hier. Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven; dat is Biodyneren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer…
Ritmes en Rituelen in Agri-Cultuur – online cursus
De Landbouwsectie in het Goetheanum organiseert een online-cursus : hoe kijk je met biodynamische blik door het jaar heen naar de natuurlijke ritmes die het landbouwleven beïnvloeden? Hoe helpen rituelen ons om in contact te komen met de natuur? Welke veranderingen, welke sfeer, welke bijzonderheden kenmerken elke tijd van het jaar? Hoe ontwikkelt de plantenwereld…
The Nature of nature: Een avond met Vandana Shiva
Wil jij een hele avond luisteren naar de inzichten van één van de meest invloedrijke activisten van deze tijd? Op woensdag 11 december komt niemand minder dan Vandana Shiva naar de RAI Amsterdam voor een bijzondere editie van That’s the Spirit Talk XXL! Iemand die het in haar eentje durft op te nemen tegen…
Avondklas bijenhouden van imker Warmonderhof
DRONTEN – Wat gebeurt er in de bijenkas? Wat komt er kijken bij het houden van bijen? En hoe doe je dat biodynamisch? Kom luisteren naar Warmonderhof-imker Jan Saal op donderdag 12 december om 19.30 uur tijdens de Avondklas op Warmonderhof in Dronten. Aanmelden is noodzakelijk. Je kunt vooraf ook mee-eten. Meld je nu aan! …
Themadag Composteren en fermenteren van reststromen
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het benutten van organische reststromen DRONTEN – Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Composteren en fermenteren zijn interessante methoden om organische reststromen te benutten. Leer er alles over tijdens de themadag Composteren en fermenteren van reststromen, vrijdag 17 januari op…
Intense Imkerdag
Wat is het verschil tussen regulier en BD-imkeren? Welke bijzondere band bestaat er tussen de aarde, de mens en de bijen? In één dag geeft docent Jos Willemse je een idee van de belangrijkste kenmerken van de BD-imkerpraktijk en de daarbij behorende achtergronden. Deze dag is bedoeld voor imkers (in wording) die interesse hebben in…
Boerentroonrede – Aftrap Winter Webinars
Op 23 januari om 19 uur vindt de de traditionele Boerentroonrede online plaats, georganiseerd door Stichting Demeter en BioAcademy. Deze troonrede (wie deze uitspreekt wordt later bekend gemaakt) vormt de aftrap van een serie winter-webinars, georganiseerd door de Bio-Academy en haar partners. Partners kunnen zich nu aanmelden om workshops, webinars, ed aan te bieden. Kijk…
BD Moestuinieren
Biodynamische landbouw, inclusief tuinieren, gaat uit van natuurlijk kringlopen. In deze 6-daagse moestuincursus leer je van praktijkgerichte docenten hoe een duurzame kringloop in jouw tuin kan werken en hoe je dit zelf tot stand kan brengen, zodat je in staat bent om op eigen bodem je BD-groenten en -fruit te telen. Data: 25/1, 8/2, 22/2,…
Boerenlandbouwconferentie
Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. Deze wordt georganiseerd vanuit de Federatie van Agro-ecologische Boeren, een samenwerking van Biovegan, Biodynamische Vereniging, Biotuinders, CSA netwerk en Toekomstboeren. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door…
Internationale BD conferentie 2025: De Aarde als levend wezen
Op de volgende Landbouwconferentie van 5 tot 8 februari 2025 in Dornach willen we naar de toekomst kijken met als thema ‘De Aarde als levend wezen’. Na 100 jaar biodynamisch keken we in 2023 terug op wat er bereikt is en namen we in 2024 de inhoud van de Landbouwcursus onder de loep. In 2025…
Doorschakelcursus biodynamisch voor boeren en tuinders die dit willen onderzoeken
Een stap verder dan biologisch? DRONTEN – Ben jij een biologische boer of tuinder en wil jij weten of biologisch-dynamisch past bij jou en bij jouw bedrijf? Tijdens de vierdaagse training Doorschakelen naar Demeter maak je kennis met de achtergronden en de praktijk van de biodynamische land- en tuinbouw. Naast de trainingsmomenten op Warmonderhof in…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Warmonderhof
SAVE THE DATE: de winterconferentie van de Biodynamische Vereniging op Warmonderhof in Dronten vindt plaats op 15 februari. Het thema is ‘De Aarde als levend wezen’, met als ondertitel ‘Hoe gaan we met de biodynamische landbouw de toekomst in?’ We sluiten daarmee aan bij het thema van de internationale conferentie in Dornach, die van 5…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Widar
De BD winterconferentie is een samenkomst over biodynamische landbouw die jaarlijks in februari/maart wordt georganiseerd in Vlaanderen. We raken elk jaar een ander thema binnen de landbouw aan, en diepen het thema samen uit. Het thema van dit jaar is hetzelfde als dat van de jaarlijkse internationale biodynamische conferentie (in Dornach), namelijk “de Aarde als…