BIODYNEREN
Kijk voor een overzicht van de diners in 2025 HIER
Smaakvol – gezellig – vers – inspirerend
Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven. Dat kan bij de diners van Biodyneren die door heel Nederland worden gehouden op boerderijen die biologisch-dynamisch werken. Het zijn zowel grote bedrijven als kleinschalige initiatieven met en zonder Demeter certificering waaronder ook boerderijen in omschakeling. Een enorme variëteit aan boeren-daadkracht geïnspireerd door de biodynamische visie zal in de rondleiding vooraf aan het diner zichtbaar zijn.
In mei 2022 is Biodyneren van start gegaan met zeven - uitverkochte - diners bij vier boerderijen. In 2024 waren er 37 diners op 22 boerderijen; in totaal zijn nu 40 boerderijen aan het project verbonden.
Veel gasten lieten weten genoten te hebben van het eten, de verhalen en de passie die ze hebben ervaren. Ze hebben de achtergronden en praktijk van biodynamische landbouw beter leren kennen en zijn geïnspireerd door de biodynamische keuken. Want de kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest.
2-daagse cursus 'Kok Biodyneren'
Heb je affiniteit met de biodynamische visie? Sta je graag in de keuken en heb je enige ervaring met koken voor groepen tussen 30 en 40 gasten? En heb je zin om een paar keer per jaar mee te draaien in het project Biodyneren? Dan is de 2-daagse cursus 'Kok Biodyneren' wellicht iets voor jou. Ook wanneer je interesse hebt om als vrijwilliger de kok te assisteren en de gasten te ontvangen, ben je van harte welkom op deze cursus op 29 maart en 5 april op de Stadsboerderij in Almere.
Kijk HIER voor alle info over deze cursus.
Op het land | In de keuken |
zorg voor bodemleven | zorg voor darmflora |
vruchtwisseling | afwisseling wortel-, blad- en vruchtgroenten |
eigenheid van plant en dier | eigenheid van volwaardige producten |
aandacht en bewustzijn van de boer | aandacht en bewustzijn van de kok |
biodiversiteit | gevarieerde maaltijd |
mooi afwisselend landschap | mooi opgemaakte maaltijd |
Voor het project Biodyneren zijn we op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in de keuken. Voor meer info: contact@voedsaam.nl of 072-5644752.
Meer info over Biodyneren? Vraag initiatiefnemer, coördinator en kok Ilse van den Bosch. De organisatie van de Biodynamische Diners is mogelijk gemaakt door het Willy Schilthuis Fonds van de BD-Vereniging
Biodyneren in 2025
In de loop van het jaar wordt deze lijst nog aangevuld met meer diners.
BD-diner bij ‘t Leeuweriksveld
Zaterdag 17 mei
Aanvang: 16 uur
Locatie: 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72 in Emmen
Kok: Alberta Rollema, Oogstenkokeneneten.nl
Kosten: 35 euro exclusief drank
Info en reserveren: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934. Reservering door betaling: NL25ASNB0932325718, AS Rollema ovv BD diner 17 mei
Extra: Poëzie van Zatarra Rafael. Marteniek Bierman komt zijn biodynamische wijn schenken.
Kwekerij-diner Bij Eko-Logisch
Zondag 25 mei
Aanvang: 16 uur welkom en rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Kwekerij Eko-Logisch, Floraweg 114B, Roelofarendsveen
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 55 euro, vegetarisch 4-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
BD-diner bij de Naoberhoeve
Zaterdag 7 juni
Aanvang: [volgt]
Locatie: Naoberhoeve, Pesserweg 4, Echten
Kok: Alberta Rollema, www.oogstenkokeneneten.nl
Kosten: [volgt]
Info en reserveren: info@noaberhoeve.nl
Biodyneren bij Boer’n Buffel
Zaterdag 21 juni
Aanvang: [volgt]
Locatie: Boer’n Buffel, IJsseldijk 35, Diepenveen
Kok: Marjolein Cozijnsen, Munt & Marjolein
Kosten: [volgt]
Info en reserveren: [volgt]
Boerderij-diner Bij de Noorderhoeve
zaterdag 28 juni
Aanvang: 16.45 uur welkom en rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Zorgboerderij De Noorderhoeve, Duinweg 125 in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 55 euro, vegetarisch 4-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
Tuindiner bij Sophia’s Tuin
zondag 6 juli
Aanvang: welkom om 16 uur
Thema: licht
Locatie: Sophia’s Tuin, Seterseweg 7, Oosterhout
Kok: Marion Pluimes, The loffly chef
Kosten: 55 euro
Info en reserveren: thelofflychef.nl/tuindiners
Boerderij-diner Bij de Noorderhoeve
zaterdag 9 augustus
Aanvang: 16.45 uur welkom en rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Zorgboerderij De Noorderhoeve, Duinweg 125 in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 55 euro, vegetarisch 4-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
Tuindiner Bij Geesje
zaterdag 16 augustus
Aanvang: 17 uur welkom - 17.30 uur rondleiding - 18 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje; Wagenweg 6, Oudkarspel
Kok: Ilse van den Bosch
Kosten: 47,50 euro, vegetarisch 3-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
Kwekerij-diner Bij Eko-Logisch
zondag 31 augustus
Aanvang: 16 uur welkom en rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Kwekerij Eko-Logisch, Floraweg 114B, Roelofarendsveen
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 55 euro, vegetarisch 4-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
Tuindiner Bij Geesje
zaterdag 6 september
Aanvang: 17 uur welkom - 17.30 uur rondleiding - 18 uur aan tafel
Locatie: Pluktuin van Geesje; Wagenweg 6, Oudkarspel
Kok: Ilse van den Bosch
Kosten: 47,50 euro, vegetarisch 3-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
Boerderij-diner Bij de Noorderhoeve
zaterdag 20 september
Aanvang: 16.45 uur welkom en rondleiding, 18 uur aan tafel
Locatie: Zorgboerderij De Noorderhoeve, Duinweg 125 in Schoorl
Kok: Ilse van den Bosch, Voedsaam
Kosten: 55 euro, vegetarisch 4-gangen diner
Info en reserveren: contact@voedsaam of 06-54695395
BD-diner bij 't Leeuweriksveld
zaterdag 11 oktober
Aanvang: 16 uur
Locatie: 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72 in Emmen
Kok: Alberta Rollema, Oogstenkokeneneten.nl
Kosten: 35 euro exclusief drank
Info en reserveren: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934. Reservering door betaling: NL25ASNB0932325718, AS Rollema ovv BD diner 11 oktober
Tuindiner bij Sophia’s Tuin
zondag 2 november
Aanvang: welkom om 16 uur
Thema: rust
Locatie: Sophia’s Tuin, Seterseweg 7, Oosterhout
Kok: Marion Pluimes, The loffly chef
Kosten: 55 euro
Info en reserveren: thelofflychef.nl/tuindiners
Johan, gast op Urtica de Vijfsprong: 'Na het eten had ik geen propvolle maag. Daarentegen voelde ik dat heel mijn lichaam was gevuld. Alle behoeften waren vervuld en mijn lichaam voelde daardoor als één.'
Evrim Kurc, kok op De Grote Wiede: ‘Koken voor Biodyneren heb ik ervaren als de boerderij eren. Het is een feest om de betoverde koppies te zien terugkomen van de rondleiding en dan voor hen te mogen serveren.’
Ilse van den Bosch, initiatiefnemer Biodyneren: ‘In de landbouw en in de keuken werken we met levenskrachten. We kunnen vitaliteit intensiveren, laten groeien. Zo kunnen menselijke kwaliteiten als liefdevolle aandacht, interesse, zorg, én heldere inzichten, iets toevoegen aan de natuur. Precies dat voedt ons.’