Laden Evenementen

HOME > ACTUEEL > BD-AGENDA > 2-daagse cursus ‘Kok Biodyneren’

29 maart 2025 tot 5 april 2025

2-daagse cursus ‘Kok Biodyneren’

De kok zet met biodynamische inzichten, het werk van de boer voort in de keuken.

Heb je affiniteit met de biodynamische visie? Sta je graag in de keuken en heb je enige ervaring met koken voor groepen tussen 30 en 40 gasten? En heb je zin om een paar keer per jaar mee te draaien in het project Biodyneren? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. Wanneer je interesse hebt om als vrijwilliger de kok te assisteren en de gasten te ontvangen? Ook dan ben je van harte welkom op deze cursus.

Met Biodyneren organiseren wij diners op biodynamische boerderijen om de oogst samen te vieren, de biodynamische visie uit te dragen en de biodynamische kwaliteit te laten proeven. De koks zetten met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest. Vooraf aan de maaltijd krijgen de gasten een rondleiding. Het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land wordt zichtbaar. Daarna gaan gasten, boer en kok samen aan tafel en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Na drie jaar Biodyneren zijn er 40 boerderijen betrokken bij het project. Vorig jaar hebben er op 22 boerderijen 37 diners plaats gevonden. Met deze cursus nodigen we  nieuwe koks en vrijwilligers uit om mee te doen met Biodyneren. Tevens biedt deze cursus verdieping aan de koks die al meedraaien. Tijdens deze twee studiedagen krijg je kennis van de biodynamische visie in de keuken, bespreken we de specifieke aspecten van Biodyneren en gaan we samen koken.

Datum: Zaterdag 29 maart en zaterdag 5 april
Tijd: van 11.00 uur tot 21.00 uur
Plaats: De Stadsboerderij in Almere
Eigen bijdrage: 75,- euro. Voor vrijwilligers is de cursus gratis.
Docent: De cursus wordt gegeven door Ilse van den Bosch, auteur en docent antroposofie en voeding. Ilse is coördinator en kok bij het project Biodyneren.
Voor meer informatie en opgave: contact@voedsaam.nl of 06-54695395

Programma cursus ‘kok Biodyneren’

 Zaterdag 29 maart

 11.00 uur – lezing variatie
– seizoenen
– vol, volwaardig en eigenheid
– bodemleven en microbioom
– 3-ledig mensbeeld in relatie tot wortel-, blad- en vruchtgewassen
– variatie in smaken en bereidingstechnieken

 13.00 uur – lunch – potluck

 14.30 uur – lezing plantenfamilies in relatie tot de elementen: aarde, water, licht en vuur

 15.30 uur – uitleg recepten

 16.30 uur – maaltijd bereiden

 18.30 uur – aan tafel

 20.00 uur – opruimen

 ——————-

 Zaterdag 5 april

 11.00 uur – lezing koolhydraten, vetten en eiwitten
– 4-ledig mensbeeld in relatie tot koolhydraten, vetten en eiwitten
– de waarde van granen
– bereiding van granen en gebruik van vetten
– de waarden van dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten

13.00 uur – lunch – potluck

 14.30 uur – gesprek Biodyneren in de praktijk
het praatje van de kok
– prijs berekenen en geld durven vragen
– veganisme en biodynamisch
– oerdieet en biodynamisch
– ayurveda en biodynamisch

 16.00 uur – uitleg recepten

 16.30 uur – de maaltijd bereiden

 18.30 uur – aan tafel

 20.00 uur – opruimen

Meer evenementen