23 april 2023 | Studiedag
Dag vd Fenomenologie op Stadsboerderij Almere
“Mensen en natuur samen”
Welkom! De nieuwe Dag van de Fenomenologie is op biodynamische ´Stadsboerderij Almere’, waar ruimte, weidse lucht, water en de jonge Flevo-aarde inspireren om met fenomenologisch waarnemen aan de slag te gaan. Met nieuwe mensen en oude feno-vrienden feestelijk bijeen: Mensen en natuur samen.
Wat gaan we doen
Prof. Edith Lammerts van Bueren opent met de lezing: ”Van wilde plant tot cultuurplant – fenomenologisch kijken naar het wezen van voedings-gewassen”. Daarna werken we in kleine groepen in ochtend en middag aan één thema. (NB: Werkgroep 5 en 6 behandelen in ochtend en middag wél een verschillend thema.) Tot besluit spreekt Wolter Bos over de betekenis die fenomenologie hebben kan, juist in onze tijd.
Dagindeling
09.40 uur: Inloop, koffie/thee, werkgroep kiezen
10.00-10.15 uur: Welkomstwoord
10.15-11.15 uur: Openingslezing ‘Van wilde plant tot cultuurplant’ door Edith Lammerts van Bueren
11.15-12.45 uur: Werkgroepen
12.45-13.45 uur: Lunch met soep, graag zelf lunchbrood meebrengen
13.45-15.15 uur: Vervolg van de Werkgroepen
15.15-15.30 uur: Theepauze
15.30-16.00 uur: (Plenair) Wolter Bos: ‘Waarom fenomenologie in de huidige tijd’
16.00-16.15 uur: Afsluiting
Openingslezing
Prof. Edith Lammerts van Bueren: ‘Van wilde plant tot cultuurplant’ – fenomenologisch kijken naar het wezen van voedingsgewassen” – Ooit werden wilde planten veredeld – een geheimzinnig proces! Maar wat ìs een cultuurplant eigenlijk? Waar gaat veredeling over in manipulatie? Hebben we ook respect voor de integriteit van de plant?
Kies één werkgroep:
- 1 Planten van de biodynamische preparaten, met Tom Saat. De kwaliteiten van brandnetel en paardenbloem fenomenologisch ontdekken. Wat brengen deze preparaten aan het biologisch-dynamische bedrijf? We graven de preparaten ook op uit de grond.
- 2 Het element water, met Paul van Dijk. Water heeft geen vaste kenmerkende vorm, kleur, geur, smaak, terwijl het toch de drager is van het leven in alle organismen. Water is ongelooflijk sensibel voor invloeden van buiten. Kunnen we zó ingaan op wat water allemaal niet is, dat we daardoorhéén gaan ontdekken wat water wel is?
- 3 Vogels kijken in de polder, met Sander van Hesteren. Ze zijn nauw verbonden met hun omgeving, de vogels. Welke zien we in de polder? Hoe bewegen ze door het landschap? Hoe laten zij zich horen? Wat doet dat met onze beleving van het landschap?
- 4 Schilderen – het raadsel van de kleur, met Wil Uitgeest. Door experimenten en ons eigen schilderwerk zullen we ervaren hoe veelzijdig kleuren zijn, telkens anders en toch zichzelf gelijk. Is “Rood” een ongetemd paard of een trouwe dienaar? “Blauw: ontroerend devoot of koud als ijs?
- 5A (’s ochtends) – Kijken naar koeien, met Tineke van den Berg. Observeren in de stal – wat kunnen we ervaren als we helemaal bij de koe zijn? Met fenomenologie en met elkaar op weg om onze verbinding met deze bijzondere dieren te versterken.
- 5B (’s middags) – Metamorfose bij voedingsplanten, met Edith Lammerts van Bueren. Broccoli, savooiekool, boerenkool, spruitjes – zóveel soorten kool als er zijn, zoveel soorten sla of worteltjes… Wat schuilt achter al die varianten? Kun je zoiets als het ‘wezen van de kool’ ontmoeten?
- 6A (’s ochtends) – Kijken in de bodem, met Coen ter Berg. Wat vertelt ons de bodem, als je er in binnen kijkt? Hoe ervaren we het leven in de aarde? Hoe zet de plant zich uiteen met de grond?
- 6B (’s middags) – Feno-scheikunde met Antoon van Hooft. Eenvoudige experimenten met voedingsstoffen zullen eye-openers blijken: we krijgen een ingang om na te denken over de wereldprocessen die in de alledaagse voedingsmiddelen schuilgaan.
Gegevens: Zondag 23 april op Stadsboerderij Almere, Kemphaanpad 14, Almere, 10.00-16.30 uur; inloop vanaf 9.45 uur. Kosten € 48, incl. koffie, thee, soep; graag lunchbrood zelf meebrengen.
Aanmelden: Mail je naam, woonplaats, telefoonnummer en “Fenodag” naar fenocursus@gmail.com en je ontvangt bericht. Stort de bijdrage van € 48 op rek.nr. NL37 ASNB 883 091 2409 t.n.v. W. Bos en je plaats wordt vrijgehouden (studenten kunnen korting vragen).
Tot ziens in Almere!
De initiatiefgroep Wolter Bos, Antoon van Hooft, Sander van Hesteren, Silfriede Bos.
(Schilderij van Irene Keijzer: “Ontvouwen”)
Meer evenementen
Nu in NL: jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken
Nu ook in Nederland: Kok en docent Peter Vandermeersch organiseert een ‘Verdiepende jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken’. Tot nu toe vond deze alleen plaats in Vlaanderen. Maar dit jaar zal hij voor het eerst ook in Nederland plaatsvinden, in Zeist, op 12 zaterdagen vanaf 7 september 2024 tot en met 30 augustus 2025. De…
Film Food Fest
Food.Film.Fest. is terug, van 10 november t/m 10 december, met meer dan 250 vertoningen verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, met verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek. Met onder andere Onder het maaiveld, The seeds of Vandana Shiva, Vogels kun je niet melken, Bomen op mijn land,…
Pop up Biodyneren Graasboerderij in Sondel
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert De Slotplaats een ander thema diner, op een verrassende locatie. Bij telers en makers waar zij producten afnemen en die zij een warm hart toedragen of bedrijven die voor hen een inspiratiebron zijn. Op 28 november bereiden ze een ‘pop-up-diner’ bij de Graasboerderij in Sondel, een biodynamische boerderij…
Inspiratie-bijeenkomsten Naoberhoeve
Biodynamische zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten organiseert regelmatig Inspiratiebijeenkomsten. Iedereen is welkom! Het thema van de bijeenkomsten is “eigendom”. De drie bijeenkomsten worden gehouden door sprekers, die ieder vanuit hun eigeninvalshoek en achtergrond het thema zullen benaderen. De derde bijeenkomst is op donderdag 28 november om 20.00 uur; spreken 𝗗𝗮𝗺𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗠𝗮𝘁𝘁𝗵𝗶𝗷𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗝𝗮𝗰 𝗛𝗶𝗲𝗹𝗲𝗺𝗮; met…
Themadag Microbioom op Warmonderhof in Dronten
Het verband tussen jouw spijsvertering en de kwaliteit van bodem en gewas DRONTEN – Een must voor professionals in landbouw en voedselverwerking, maar ook voor horeca, leefstijlcoaches en bewuste consumenten. De gezondheid van je darmen hangt nauw samen met de bodem. Op de themadag Microbioom gaat Peter Voshol dieper in op de relatie tussen gezondheid,…
Agro-ecologie voor de tuinderij
Sinds 2019 start er elk jaar een cursus Agro-Ecologie op biologische tuinderij ‘de Ommuurde Tuin’. Het is een cursus voor de praktijk. Tijdens tien dagen verspreid over vijf maanden krijg je volop theorie en praktijk, aangeboden door mensen die zelf ook biologisch tuinder zijn: door en voor de praktijk dus. De cursus is speciaal bedoeld…
Biodyneren op de Eemstuin in Uithuizermeeden
Op 30 november is er Biodyneren in Het Huis voor de Aarde op de Eemstuin in Uithuizermeeden. Een overzicht van alle biodynamische diners vind je hier. Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven; dat is Biodyneren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer…
Ritmes en Rituelen in Agri-Cultuur – online cursus
De Landbouwsectie in het Goetheanum organiseert een online-cursus : hoe kijk je met biodynamische blik door het jaar heen naar de natuurlijke ritmes die het landbouwleven beïnvloeden? Hoe helpen rituelen ons om in contact te komen met de natuur? Welke veranderingen, welke sfeer, welke bijzonderheden kenmerken elke tijd van het jaar? Hoe ontwikkelt de plantenwereld…
The Nature of nature: Een avond met Vandana Shiva
Wil jij een hele avond luisteren naar de inzichten van één van de meest invloedrijke activisten van deze tijd? Op woensdag 11 december komt niemand minder dan Vandana Shiva naar de RAI Amsterdam voor een bijzondere editie van That’s the Spirit Talk XXL! Iemand die het in haar eentje durft op te nemen tegen…
Avondklas bijenhouden van imker Warmonderhof
DRONTEN – Wat gebeurt er in de bijenkas? Wat komt er kijken bij het houden van bijen? En hoe doe je dat biodynamisch? Kom luisteren naar Warmonderhof-imker Jan Saal op donderdag 12 december om 19.30 uur tijdens de Avondklas op Warmonderhof in Dronten. Aanmelden is noodzakelijk. Je kunt vooraf ook mee-eten. Meld je nu aan! …
Themadag Composteren en fermenteren van reststromen
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het benutten van organische reststromen DRONTEN – Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Composteren en fermenteren zijn interessante methoden om organische reststromen te benutten. Leer er alles over tijdens de themadag Composteren en fermenteren van reststromen, vrijdag 17 januari op…
Intense Imkerdag
Wat is het verschil tussen regulier en BD-imkeren? Welke bijzondere band bestaat er tussen de aarde, de mens en de bijen? In één dag geeft docent Jos Willemse je een idee van de belangrijkste kenmerken van de BD-imkerpraktijk en de daarbij behorende achtergronden. Deze dag is bedoeld voor imkers (in wording) die interesse hebben in…
Boerentroonrede – Aftrap Winter Webinars
Op 23 januari om 19 uur vindt de de traditionele Boerentroonrede online plaats, georganiseerd door Stichting Demeter en BioAcademy. Deze troonrede (wie deze uitspreekt wordt later bekend gemaakt) vormt de aftrap van een serie winter-webinars, georganiseerd door de Bio-Academy en haar partners. Partners kunnen zich nu aanmelden om workshops, webinars, ed aan te bieden. Kijk…
BD Moestuinieren
Biodynamische landbouw, inclusief tuinieren, gaat uit van natuurlijk kringlopen. In deze 6-daagse moestuincursus leer je van praktijkgerichte docenten hoe een duurzame kringloop in jouw tuin kan werken en hoe je dit zelf tot stand kan brengen, zodat je in staat bent om op eigen bodem je BD-groenten en -fruit te telen. Data: 25/1, 8/2, 22/2,…
Boerenlandbouwconferentie
Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. Deze wordt georganiseerd vanuit de Federatie van Agro-ecologische Boeren, een samenwerking van Biovegan, Biodynamische Vereniging, Biotuinders, CSA netwerk en Toekomstboeren. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door…
Internationale BD conferentie 2025: De Aarde als levend wezen
Op de volgende Landbouwconferentie van 5 tot 8 februari 2025 in Dornach willen we naar de toekomst kijken met als thema ‘De Aarde als levend wezen’. Na 100 jaar biodynamisch keken we in 2023 terug op wat er bereikt is en namen we in 2024 de inhoud van de Landbouwcursus onder de loep. In 2025…
Doorschakelcursus biodynamisch voor boeren en tuinders die dit willen onderzoeken
Een stap verder dan biologisch? DRONTEN – Ben jij een biologische boer of tuinder en wil jij weten of biologisch-dynamisch past bij jou en bij jouw bedrijf? Tijdens de vierdaagse training Doorschakelen naar Demeter maak je kennis met de achtergronden en de praktijk van de biodynamische land- en tuinbouw. Naast de trainingsmomenten op Warmonderhof in…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Warmonderhof
SAVE THE DATE: de winterconferentie van de Biodynamische Vereniging op Warmonderhof in Dronten vindt plaats op 15 februari. Het thema is ‘De Aarde als levend wezen’, met als ondertitel ‘Hoe gaan we met de biodynamische landbouw de toekomst in?’ We sluiten daarmee aan bij het thema van de internationale conferentie in Dornach, die van 5…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Widar
De BD winterconferentie is een samenkomst over biodynamische landbouw die jaarlijks in februari/maart wordt georganiseerd in Vlaanderen. We raken elk jaar een ander thema binnen de landbouw aan, en diepen het thema samen uit. Het thema van dit jaar is hetzelfde als dat van de jaarlijkse internationale biodynamische conferentie (in Dornach), namelijk “de Aarde als…
Nu in NL: jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken
Nu ook in Nederland: Kok en docent Peter Vandermeersch organiseert een ‘Verdiepende jaaropleiding in de natuurlijke vegetarische keuken’. Tot nu toe vond deze alleen plaats in Vlaanderen. Maar dit jaar zal hij voor het eerst ook in Nederland plaatsvinden, in Zeist, op 12 zaterdagen vanaf 7 september 2024 tot en met 30 augustus 2025. De…
Film Food Fest
Food.Film.Fest. is terug, van 10 november t/m 10 december, met meer dan 250 vertoningen verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, met verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek. Met onder andere Onder het maaiveld, The seeds of Vandana Shiva, Vogels kun je niet melken, Bomen op mijn land,…
Pop up Biodyneren Graasboerderij in Sondel
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert De Slotplaats een ander thema diner, op een verrassende locatie. Bij telers en makers waar zij producten afnemen en die zij een warm hart toedragen of bedrijven die voor hen een inspiratiebron zijn. Op 28 november bereiden ze een ‘pop-up-diner’ bij de Graasboerderij in Sondel, een biodynamische boerderij…
Inspiratie-bijeenkomsten Naoberhoeve
Biodynamische zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten organiseert regelmatig Inspiratiebijeenkomsten. Iedereen is welkom! Het thema van de bijeenkomsten is “eigendom”. De drie bijeenkomsten worden gehouden door sprekers, die ieder vanuit hun eigeninvalshoek en achtergrond het thema zullen benaderen. De derde bijeenkomst is op donderdag 28 november om 20.00 uur; spreken 𝗗𝗮𝗺𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗠𝗮𝘁𝘁𝗵𝗶𝗷𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗝𝗮𝗰 𝗛𝗶𝗲𝗹𝗲𝗺𝗮; met…
Themadag Microbioom op Warmonderhof in Dronten
Het verband tussen jouw spijsvertering en de kwaliteit van bodem en gewas DRONTEN – Een must voor professionals in landbouw en voedselverwerking, maar ook voor horeca, leefstijlcoaches en bewuste consumenten. De gezondheid van je darmen hangt nauw samen met de bodem. Op de themadag Microbioom gaat Peter Voshol dieper in op de relatie tussen gezondheid,…
Agro-ecologie voor de tuinderij
Sinds 2019 start er elk jaar een cursus Agro-Ecologie op biologische tuinderij ‘de Ommuurde Tuin’. Het is een cursus voor de praktijk. Tijdens tien dagen verspreid over vijf maanden krijg je volop theorie en praktijk, aangeboden door mensen die zelf ook biologisch tuinder zijn: door en voor de praktijk dus. De cursus is speciaal bedoeld…
Biodyneren op de Eemstuin in Uithuizermeeden
Op 30 november is er Biodyneren in Het Huis voor de Aarde op de Eemstuin in Uithuizermeeden. Een overzicht van alle biodynamische diners vind je hier. Samen eten aan een lange tafel op een biodynamische boerderij, waarbij ook boer en kok aanschuiven; dat is Biodyneren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer…
Ritmes en Rituelen in Agri-Cultuur – online cursus
De Landbouwsectie in het Goetheanum organiseert een online-cursus : hoe kijk je met biodynamische blik door het jaar heen naar de natuurlijke ritmes die het landbouwleven beïnvloeden? Hoe helpen rituelen ons om in contact te komen met de natuur? Welke veranderingen, welke sfeer, welke bijzonderheden kenmerken elke tijd van het jaar? Hoe ontwikkelt de plantenwereld…
The Nature of nature: Een avond met Vandana Shiva
Wil jij een hele avond luisteren naar de inzichten van één van de meest invloedrijke activisten van deze tijd? Op woensdag 11 december komt niemand minder dan Vandana Shiva naar de RAI Amsterdam voor een bijzondere editie van That’s the Spirit Talk XXL! Iemand die het in haar eentje durft op te nemen tegen…
Avondklas bijenhouden van imker Warmonderhof
DRONTEN – Wat gebeurt er in de bijenkas? Wat komt er kijken bij het houden van bijen? En hoe doe je dat biodynamisch? Kom luisteren naar Warmonderhof-imker Jan Saal op donderdag 12 december om 19.30 uur tijdens de Avondklas op Warmonderhof in Dronten. Aanmelden is noodzakelijk. Je kunt vooraf ook mee-eten. Meld je nu aan! …
Themadag Composteren en fermenteren van reststromen
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het benutten van organische reststromen DRONTEN – Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Composteren en fermenteren zijn interessante methoden om organische reststromen te benutten. Leer er alles over tijdens de themadag Composteren en fermenteren van reststromen, vrijdag 17 januari op…
Intense Imkerdag
Wat is het verschil tussen regulier en BD-imkeren? Welke bijzondere band bestaat er tussen de aarde, de mens en de bijen? In één dag geeft docent Jos Willemse je een idee van de belangrijkste kenmerken van de BD-imkerpraktijk en de daarbij behorende achtergronden. Deze dag is bedoeld voor imkers (in wording) die interesse hebben in…
Boerentroonrede – Aftrap Winter Webinars
Op 23 januari om 19 uur vindt de de traditionele Boerentroonrede online plaats, georganiseerd door Stichting Demeter en BioAcademy. Deze troonrede (wie deze uitspreekt wordt later bekend gemaakt) vormt de aftrap van een serie winter-webinars, georganiseerd door de Bio-Academy en haar partners. Partners kunnen zich nu aanmelden om workshops, webinars, ed aan te bieden. Kijk…
BD Moestuinieren
Biodynamische landbouw, inclusief tuinieren, gaat uit van natuurlijk kringlopen. In deze 6-daagse moestuincursus leer je van praktijkgerichte docenten hoe een duurzame kringloop in jouw tuin kan werken en hoe je dit zelf tot stand kan brengen, zodat je in staat bent om op eigen bodem je BD-groenten en -fruit te telen. Data: 25/1, 8/2, 22/2,…
Boerenlandbouwconferentie
Save the date! De volgende Boerenlandbouwconferentie zal plaatsvinden van donderdagavond 30 januari tot en met zaterdag 1 februari in Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, nabij Utrecht. Deze wordt georganiseerd vanuit de Federatie van Agro-ecologische Boeren, een samenwerking van Biovegan, Biodynamische Vereniging, Biotuinders, CSA netwerk en Toekomstboeren. De boerenlandbouwconferentie is een conferentie voor en door…
Internationale BD conferentie 2025: De Aarde als levend wezen
Op de volgende Landbouwconferentie van 5 tot 8 februari 2025 in Dornach willen we naar de toekomst kijken met als thema ‘De Aarde als levend wezen’. Na 100 jaar biodynamisch keken we in 2023 terug op wat er bereikt is en namen we in 2024 de inhoud van de Landbouwcursus onder de loep. In 2025…
Doorschakelcursus biodynamisch voor boeren en tuinders die dit willen onderzoeken
Een stap verder dan biologisch? DRONTEN – Ben jij een biologische boer of tuinder en wil jij weten of biologisch-dynamisch past bij jou en bij jouw bedrijf? Tijdens de vierdaagse training Doorschakelen naar Demeter maak je kennis met de achtergronden en de praktijk van de biodynamische land- en tuinbouw. Naast de trainingsmomenten op Warmonderhof in…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Warmonderhof
SAVE THE DATE: de winterconferentie van de Biodynamische Vereniging op Warmonderhof in Dronten vindt plaats op 15 februari. Het thema is ‘De Aarde als levend wezen’, met als ondertitel ‘Hoe gaan we met de biodynamische landbouw de toekomst in?’ We sluiten daarmee aan bij het thema van de internationale conferentie in Dornach, die van 5…
Winterconferentie ‘De Aarde als levend wezen’ – Widar
De BD winterconferentie is een samenkomst over biodynamische landbouw die jaarlijks in februari/maart wordt georganiseerd in Vlaanderen. We raken elk jaar een ander thema binnen de landbouw aan, en diepen het thema samen uit. Het thema van dit jaar is hetzelfde als dat van de jaarlijkse internationale biodynamische conferentie (in Dornach), namelijk “de Aarde als…