Vitale Rassen is een jonge Belgische non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud en de verbreding van de genetische diversiteit van landbouwgewassen. Vanaf 1 janauri 2021 kan je bestellen in hun nieuwe webshop. Parallel aan deze opstart lanceert de vzw een crowdfundingsactie voor de aankoop van twee zaadschoningsmachines.

Eeuwenlang was zaadteelt onlosmakelijk verbonden met de landbouw. Boeren selecteerden de gewassen die we nodig hadden, die voedzaam waren en smakelijk. Hierdoor ontstond een ongelooflijk grote diversiteit aan voedsel op ons bord. Een groot deel van die diversiteit zijn we nu helaas tegen grote snelheid aan het verliezen.

In de laatste eeuw hebben steeds meer boeren hun eigen selecties losgelaten en kwam zaadteelt bijna volledig in handen van grote bedrijven. Gedreven door een economische logica werden gewassen steeds uniformer, productiever en beter houdbaar, maar verloren ze een deel van hun voedingswaarde, smaak en veerkracht. Ook de kennis en praktijk van het zaden telen onder boeren verdween.

Gelukkig hoeven we ons daar niet zomaar bij neer te leggen. Verschillende tuinders hebben zaadteelt nooit losgelaten en steeds meer jonge biologische boeren willen er mee aan de slag. Vitale Rassen wil hen ondersteunen en de zaden beschikbaar maken voor collega boeren en particulieren.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen we de eerste zaden aanbieden via onze webshop. Er komt heel wat kijken bij onze opstart. Zo hebben we enkele machines nodig om de zaden van de akker te halen en te schonen. Daarom zijn we op zoek naar middelen om een mobiele dorser en een luchtschoner te financieren. Daarom organiseren we een crowdfunding: www.growfunding.be/vitalerassen . Geef jij ons een duwtje in de rug?

Meer informatie

Voor meer informatie over de activiteiten van Vitale Rassen kijk op onze website en volg alle updates over de campagne op onze Facebook pagina.

Contact:

Lienvrijders@gmail.com of Tel: 0485 73 29 37