Het reizende kunstwerk ‘Ahimsa, de rustende koe’, gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook, is neergestreken bij biodynamische zorgboerderij Urtica de Vijfsprong in Vorden, waar het tot en met juni te bewonderen is. De agrarische ondernemers van de zorgboerderij nodigen consumenten uit om rondom dit krachtige beeld onze omgang met de koe te overdenken.

Ahimsa, de rustende koe, ligt voor de koeienstal en langs de doorgaande weg, waar ze zichtbaar en vrij toegankelijk is voor voorbijgangers. Guus Imhoff, melkveehouder op Urtica de Vijfsprong: “Omdat Ahimsa zo groot en mooi is, stoppen mensen om een foto van haar te maken. Zo’n indrukwekkend kunstwerk roept gelijk vragen op. Hoe zit het met jullie koeien? Hoe gaan jullie met ze om? Het werkt om via kunst de dialoog over landbouw en dierenwelzijn te openen. Het is belangrijk – ook voor mij – om onze verhouding met de koe eens te overdenken en er niet van uitgaan dat alles goed is zo als het is. Door consumenten te laten meekijken en meedenken met de keuzes die ik als boer maak, ontstaat er wederzijds begrip en kunnen we de verbinding tussen boer, koe en consument herstellen.”

Het kunstproject kwam tot stand in samenwerking met Stichting Demeter en met steun van het Willy Schilthuis Fonds van de BD-Vereniging. In aanvulling op het kunstwerk heeft Stichting Demeter onder de titel Koe-Dialogen drie podcast gemaakt waarin boeren, wetenschappers en game-changers hun visie geven op het wezen, het welzijn en de toekomst van de koe. Ze zijn te beluisteren via SoundCloud en Spotify. Op Urtica de Vijfsprong zullen er rondom Ahimsa ook diverse activiteiten en dialogen worden georganiseerd, zie: urticadevijfsprong.nl.

Na Vorden zal Ahimsa haar reis vervolgen naar Overkempe in Olst, Landgoed Reehorst in Driebergen en vervolgens andere plekken in Nederland. Je kunt Ahimsa volgen via de website van Jantien Mook: odetothewilderness.com.