‘Toekomst Zaaien is een succesvolle activiteit die erom vraagt om door en vanuit de boerderijen georganiseerd te worden’.

Het Toekomst Zaaien vond in 2019 plaats bij De Lepelaar en Kraaybeekerhof (beide op 5 oktober), Boerderij Buitenbant (12 oktober), De Kromme Lepel (26 oktober) en bij de Vlaamse boerderijen De Wassende Maan (16 oktober) en De Kollebloem (27 oktober). Het zaaien bij Doornik Natuurakkers en bij Het Geweide Hof kon door onvoorziene omstandigheden helaas niet doorgaan.
Onder de zaaiers, ca 20 tot 40 per boerderij, zijn veel kinderen. De sfeer tijdens het zaaien is fantastisch. Iedere keer blijkt dat het echt iets los maakt bij mensen als ze over de mooie, donkere aarde lopen, het graan in bogen door de lucht laten zweven en dan de korrels verspreid over de akker zien liggen.

Voor en na het zaaien vertellen de boeren over hun biodynamische boerderij, de samenwerking met de natuur, het verzorgen van een vruchtbare bodem en het zaaien. Bij de wandeling naar de akker en/of een rondleiding laten ze van alles zien. Bij Boerderij Buitenbant werd een mengsel van gerst met wintererwt gezaaid. Dit erwtenras is zo nieuw dat het nog geen naam heeft, alleen een nummer. Iedereen mocht een naam opschrijven en achteraf kozen boerin Tineke Alberts en veredelaar Laurens van Run de mooiste naam uit: de Berwt, kort voor Banter Erwt. Onder deze naam komt de erwt nu hopelijk op de markt. Ook liet Tineke na het zaaien de ruimte zien waar zaden van Coöperatie De Zaderij worden geschoond en verpakt. Bij een proeverij van verschillende wortelrassen – regenboogpeen, de hybride Neracc en het oude ras Scarlet Horn – viel de laatste het best in de smaak. Enkele meiden vonden dit zo leuk, dat de hele groep speciaal naar de wortelakker is gelopen om enkele Scarlet Horns uit de grond te trekken. Eén van de meiden riep ‘Ik word later ook boerin!’.

Het Willy Schilthuis fonds van de BD-Vereniging heeft Toekomst Zaaien mede mogelijk gemaakt. Het Willy Schilthuis fonds ondersteunt projecten die van belang zijn voor de ontwikkeling van de biologisch-dynamische landbouw. Voor het steunen van het fonds of het indienen van een initiatief kijk op de website.