In de komende weken gaan bij verschillende biologische boeren de schop in de grond. Om de biologische landbouw nog meer toekomstbestendig te maken en biodiversiteit te stimuleren, gaan de boeren samen met klanten van Hofweb bomen planten.

‘Toen wij met Kerst voorstelden om onze klanten geen kerstcadeau te geven, maar het geld te investeren in het planten van bomen, was iedereen direct enthousiast. Zó enthousiast zelfs, dat mensen extra wilde doneren. Op die manier hebben we bijna 3500 euro opgehaald om bomen te planten,’ aldus Lambertus Zijlstra van biologische webwinkel Hofweb.

In de komende weken zijn er op verschillende locatie in Nederland biologische boeren waar bomen geplant zullen worden. ‘Onze klanten eten door het jaar heen van de boeren waar nu de bomen de grond in gaan. Om die verbinding compleet te maken, nodigen wij alle klanten uit op de boerderij om te komen helpen. Laarzen aan, en hup aan het werk. Letterlijk met de poten in de klei,’ aldus Zijlstra.

De boeren en telers die samenwerken met Hofweb werken vanuit de kringloop-gedachte. Zij werken samen met de natuur en hebben oog voor een gezonde bodem. Hierin is het planten van bomen en voedselbossen een belangrijk onderdeel. Zo ook Boer Sil (28 jaar) uit Dwingeloo. Op zijn kleinschalige bio-tuinderij, waar hij het land veelal bewerkt met zijn twee trekpaarden, gaat hij enkele walnotenbomen planten. Bij de Fruittuin van West in Amsterdam wordt een voedselbos opgericht om deze relatief nieuwe manier van voedselproductie te verkennen.

Hofweb en haar klanten ondersteunen de biologische boeren financieel bij het aankopen van bomen. Maar ook structureel, met hun wekelijkse boodschappen van de boer. Zonder afzet kunnen boeren niet bestaan. Door groothandel en tussenpartijen uit de keten te halen, weet een boer waar zijn oogst blijft, en krijgt een betere prijs. En weet de consument waar zijn eten vandaan komt. Met een eerlijke prijs voor de boer, zodat duurzaam telen ook financieel loont, wordt een boer gestimuleerd om duurzamer te werken. En is het voor de consument een logische stap om deze producten te kiezen: producten met meerwaarde, een eerlijke prijs en een transparant verhaal.

Op Hofweb is te zien bij welke boeren je kan komen helpen met het planten van bomen, en wanneer.