Wim Goris – redactielid Dynamisch Perspectief – kocht twee netjes sinaasappels bij zijn buurtwinkel om de hoek. Die waren daar in de aanbieding. Hij beschrijft hieronder zijn berekening.

Op weg naar huis bedacht ik dat ze niet biologisch geteeld zijn (wat ik natuurlijk heus wel wist!). De netjes voelden ineens een stuk zwaarder. Want mijn sinaasappels zijn eigenlijk een stuk duurder dan wat ik heb betaald. Hoeveel duurder, dat ga ik opzoeken op de website van Eosta.

Stap 1: download Report True Cost Accounting for Food, Farming and Finance (TCA-FFF) http://www.eosta.com/sites/www.eosta.com/files/documenten/tca-fff-report_0.pdf

Stap 2: p. 23, 3.3.5 Oranges Dashboard

Prijsverschillen per kilo:
Health € 0,08
Climate € 0,03
Water € 0,00
Soil € 0,04
Subtotal € 0,15 per kg.

Mijn 4 kilo sinaasappelen zijn dus eigenlijk (4 x € 0,15 =) € 0,60 duurder. Dat verschil moet de gemeenschap ophoesten.

Stap 3: inkomenseffect.
Daarnaast gaat er € 0,33 per kg. aan inkomen (Livelyhood) naar een reguliere (non-organic) teler, in plaats van naar een biologische (organic) teler. Economisch gezien lijkt dat niet uit te maken, het is immers de een – of de ander. Maar zonder die biologische teler zou je deze berekening niet eens kunnen maken! Voor wie kies je? Vermenigvuldigd met 4 kilo heb ik de biologische sinaasappelteler mooi € 1,32 door de neus geboord.

Stap 4: totaal effect
Bij elkaar genomen blijken mijn twee netjes sinaasappels van vanochtend € 1,92 zwaarder te zijn dan ik op het oog af had ingeschat.