Een film over de handelingsimpuls

Inclutrain is een project waarin in samenwerking van verschillende zorgboerderijen gezocht werd naar een passende vorm van opleiding voor mensen met een beperking. Werken met de handelingsimpuls creëerde mogelijkheden om los van een vast beroep te kijken naar de kwaliteiten van een persoon en van daaruit een portfolio samen te stellen met een beschrijving van situaties waarin de betreffende persoon goed tot zijn recht komt, naast situaties die juist minder goed bij zijn kwaliteiten zouden aansluiten. Door de kwaliteiten van de persoon als uitgangspunt voor opleiding te kiezen (en niet het te bereiken beroep) werden in het dagelijks werk veel gemakkelijker leersituaties geschapen.

We keken naar deze film met een aantal onderzoekers vanuit het thema onderzoek in de BD-Landbouw en bedrijfsindividualiteit.

Reacties van de groep op de evaluatievraag bij de film: wat heeft je geraakt?

  • “Ricardo zegt over zijn werkleidster: Marianne kan ook iets van mij leren.”
  • “Bij Marianne, de werkleidster, komt in haar toewijding ook haar eigen onzekerheid en interesse naar voren.”
  • “Het geluid en het innerlijke gebaar van Alberts spreken. Dat is langzaam en warm, met waardering voor wat dan ook.”
  • “Hoe het proces is gedaan: intensieve waarneming en communicatie tussen de mensen. Deze houding moet verspreid worden!”
  • “De individuele benadering richt zich op een gemeenschappelijk doel. Wat is goed voor iedereen (standards) en aan de andere kant individualiteit. Checklisten en individualiteit gaat slecht samen. Maar we willen ook de grote lijnen uitwerken.”
  • “Op de vraag “wat doe je als iemand het werk van je uit handen wil nemen”, antwoord Ricardo dat dat ervan afhangt. Daarmee laat hij weer zijn handelingsimpuls zien.”

De film is via youtube te bekijken: youtu.be/WHcwjvvwUM4