Al voor de 19e keer mocht het team van Landwijzer dit voorjaar een groep afstuderende nieuwe boeren met een doordacht [toekomstig] bedrijfsplan uitwuiven. In een kleurrijk overzicht bieden we een impressie van de projecten die al aan het opstarten zijn of die nog vorm zullen krijgen als ook de hindernis om een geschikte locatie te vinden, is genomen. Want grond vinden blijft een grote uitdaging.

De projecten die al in volle opstart of werking zijn, liggen in Heverlee, Herzele, Lokeren, Machelen-aan-de-Leie, Veldegem en Sinaai. De projecten die nog vaste voet aan de grond zoeken, situeren zicn in de Vlaamse Ardennen, regio Brugge en Aalst. Kleinfruit was in deze lichting een begeerde tak in de landbouw. Door gezond en lokaal geteelde bessen in zelfoogst aan te bieden worden ze voor een ruimer publiek toegankelijk en betaalbaar Ook de zoektocht naar een meer klimaat-adaptieve landbouw met de integratie van meerjarigen en agro-forestry elementen is een duidelijke tendens die zichtbaar wordt in de uitgewerkte projecten. Niet in hun schaalgrootte, maar vooral in hun vernieuwend karakter en hun sociale connecties zijn deze projecten groots.

Ook de Weg die deze nieuwe boeren en boerinnen hebben afgelegd in hun zoektocht naar een waarde[n]volle en toekomstgerichte bijdrage aan de maatschappij dwingt respect af. Boeren is meer dan voedsel produceren; het is bovenal zorg dragen.

Lees hier de presentaties: Afstudeerbrochure-Landwijzer-2020-web (pdf)