Op 17 april, de Internationale Dag van de Boerenstrijd, brengen Toekomstboeren, Boerenforum, Aseed, de Federatie van Agroecologische Boeren, Voedsel Anders, TNI, CSA-Netwerk, BD-Vereniging, Permacultuur Boeren, PAN Nederland, OtherWise en andere organisaties, gezamenlijk een Nederlandse vertaling uit van de Nyeleni Declaratie voor Agroecologie.

Bijna de helft van de mensen op de wereld is kleinschalige boer. Met hun vaak agroecologische manier van produceren voorzien ze een groot deel van de bevolking van gezond eten. Maar agroecologie omvat veel meer dan alleen productie, het is ook een manier van leven en een sociale, politieke en economische manier van organiseren waarin de zorg voor mede-mensen en voor de natuur centraal staan.
In 2015 kwamen maar liefst 500 organisaties van boeren, vissers, inheemse volkeren, landloze boeren, plattelandsarbeiders en milieu- en burgerbewegingen bijeen om gezamenlijk, van onderop en vanuit verschillende werelddelen betekenis te geven aan agroecologie. Het resultaat is een document dat van grote relevantie is, ook voor de Nederlandsche context, de Nyeleni Declaratie.
Zo wijst de declaratie op de noodzaak van een landbouw die niet tegen maar met de natuur werkt om uit de voedselcrisis komen. Ze laat zien dat dit alleen bereikt kan worden als kleinschalige boeren en andere gemarginaliseerde groepen toegang tot land, het recht op een plek en de vrijheid voor het opbouwen van een bestaan hebben. Ook wijst ze op het gevaar dat agroecologie gecoöpteerd wordt of alleen als techniek gepromoot wordt. En hierdoor geen oog meer heeft voor de macht van grote agribusiness ondernemingen, financiële stromen en kennisinstellingen die oorzaak zijn voor de crisis in ons voedselsysteem. De vertaling kan je hier bekijken