Laden Evenementen

Op de landerijen van het Drentse Ruinerwold groeien de kruiden van Het Blauwe Huis, specialist in het telen, drogen en selecteren van biologische en biodynamische kruiden en maker van kruidentheeën, keukenkruiden en kruidenoliën. Op de open dag van zondag 21 juni 2020 krijgen belangstellenden een kijkje in de keuken. ‘We laten zien hoe wij ons duurzame bedrijf bestaansrecht geven in de prachtige natuur van Drenthe’, zegt Severijn Velmans.

Voor consumenten, winkeliers, omwonenden en geïnteresseerden organiseert Het Blauwe Huis jaarlijks de open dag. ‘Een feestelijke kennismaking met onze werkwijze, visie en producten’, zegt directeur Severijn Velmans. ‘In 2019 waren maar liefst 1.200 kruidenliefhebbers erbij.’

Drenthe
Het thema dit jaar is Drenthe. ‘We zijn er trots op dat we een deel van onze producten verbouwen op onze eigen, Drentse grond. Tijdens de open dag kan men zelf onze akkers en tuinen bezoeken en zien waar veel van de ingrediënten van onder meer onze ‘Drentse Blaadjes’ vandaan komen.’

Vruchtbare grond
‘Een groot deel van ons werk is handwerk’, zegt Severijn. ‘Tijdens de open dag laten we zien hoe we kruiden plukken, malen, mengen en verpakken. Onze tuinman Olle vertelt hoe we middels biodynamische landbouw en kruidenteelt de grond vruchtbaar houden. Met een diversiteit aan plantenrassen, verrijkt onze teelt het leven in de bodem en de lucht en dragen we bij aan een gezond ecosysteem.’

Food for thought
Een rijk programma vol geuren en kleuren prikkelt de zintuigen. Er is muziek, eten en drinken, maar ook ‘food for thought’. Denk aan lezingen over bijvoorbeeld kruiden als onderdeel van gezonde voeding, workshops kruidenolie maken en een kijkje in de duurzame bedrijfsvoering van Het Blauwe Huis. Ook zijn er rondleidingen over de tien hectare van het bedrijf, is er een kruidenplantenmarkt en staan er stands met producten van Het Blauwe Huis en van andere duurzame ondernemingen. De catering zorgt voor kruidentheeën, taarten, lunch en meer.

Duurzaam, sociaal en biologisch
De open dagen zijn voor het team van Het Blauwe Huis een jaarlijks hoogtepunt. ‘We laten zien waar we vandaan komen, waar we nu staan en welke kant we op gaan’, zegt Severijn. ‘Samen met de consument die van onze producten geniet, willen we de wereld duurzamer en socialer maken. Daarom blijven we vernieuwen. Denk aan de biobased verpakkingen, nieuwe labels voor onze producten, de uitbreiding van onze landbouwgrond en de bouw van een nieuwe kas. Dat laatste hebben we gerealiseerd dankzij crowdfunding tijdens de open dag van 2019. Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen bezoekers van de open dag op 21 juni 2020 met eigen ogen bekijken.’

Kijk voor meer informatie op de website van Het Blauwe Huis